Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtajı federal bir hak olmaktan çıkarıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi yargıcı Samuel Alito’nun kaleme aldığı ve Yüksek Mahkeme’nin çoğunluk görüşünü belirten ilk taslak metin Politico tarafından sızdırıldı. Sızdırılan metinde eyaletlerin kürtaj haklarının anayasal korumasını garanti eden Roe v. Wade kararının hatalı olduğu ve kaldırılması gerektiği belirtiliyor. Belgenin sızdırılmasıyla birlikte senatörlerden ve halktan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Politico’nun dün (2 Mayıs) günü sızdırdığı belgeye göre Yüksek Mahkeme üyeleri kürtajı federal bir hak olarak tanıyan Roe v. Wade kararının yürürlükten kaldırılması için oy verdi. Sızdırılan belge ise ABD Yüksek Mahkemesi Yüksek Yargıcı Samuel Alito’nun kaleme aldığı, mahkemenin çoğunluk görüşünü belirten 98 sayfalık ilk taslak metin.

Yüksek Mahkeme üyelerinin altı muhafazakâr ve üç liberal yargıçtan oluştuğu biliniyor.

Alito’nun mütalaasının, kürtaj haklarının federal anayasal korumasını garanti eden 1973 kararının ve müteakip 1992 Planlı Ebeveynlik – Casey kararının bir reddi olduğu belirtiliyor. Alito taslakta çoğunluk görüşünü “Roe en başından beri feci şekilde hatalıydı” diyerek dile getiriyor.

“Kürtaj konusunu halkın seçilmiş temsilcilerine iade etmenin zamanı”

Mahkemenin görüşü olarak etiketlenen belgede Roe v. Wade ve Casey kararları hakkında şu ifadeler yer alıyor:

“Roe ve Casey’nin reddedilmesi gerektiğine inanıyoruz. Anayasaya uymanın ve kürtaj konusunu halkın seçilmiş temsilcilerine iade etmenin zamanı geldi.”

Yüksek Mahkeme’deki argümanlara göre muhafazakâr yargıçların kürtaj kararını kaldırmak istedikleri biliniyor. Muhafazakâr yargıçlara göre karar kaldırılmasa da kürtaj hakkının sınırlandırılması gerekiyor.

New York Times’ın haberine göre Politico tarafından yayımlanan taslak, Yüksek Mahkeme’nin büyük ve küçük şekillerde yayımlanan görüşleriyle yapı, uzunluk, tipografi ve yasal alıntı biçimi bakımından tutarlı.

ABD’de yargıçlar, taslak görüşlerin yayılmasıyla birlikte oylarını değiştirebiliyor ve önemli kararlar, kararın açıklanmasından birkaç gün öncesine kadar birden fazla taslağa ve oy ticaretine tabi olabiliyor. Mahkeme kararının, iki ay içinde yayımlanacak karara kadar kadar nihai olmayacağı belirtiliyor.

Senatörlerden karara karşı tepkiler yükseliyor

Politico’nun belgeyi sızdırmasından sonra Vermont Senatörü Bernie Sanders, kişisel Twitter hesabından şu tepkiyi gösterdi:

“Kongre, Roe v. Wade’i bu ülkenin kanunu olarak düzenleyen yasayı ŞİMDİ kabul etmelidir.”

Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ise Yüksek Mahkeme’yi aşırı sağcı olarak değerlendirdi ve“Aşırılık yanlısı bir Yüksek Mahkeme, Roe v. Wade’i devirmeye ve aşırı sağcı görüşlerini tüm ülkeye dayatmaya hazırlanıyor” diye yazdı.

Yüksek Mahkeme önünde protestolar sürüyor

Belgenin sızdırılmasından sonra Yüksek Mahkeme önünde toplanan vatandaşlar, kararı protesto ettiler. Protestolar halen devam ediyor.

Kaynak: Politico, New York Times

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.