Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 milyon Suriyeli’nin dönüşü için proje başlatacaklarını açıkladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin İdlib kentindeki anahtar teslim törenine video mesaj ile katıldı. Suriyeli mültecilerin dönüşü için proje başlatacaklarını açıklayan Erdoğan, “1 milyon Suriyeli’nin geri dönüşü için de yeni proje hazırlıyoruz” dedi.

Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:

“Kimse vatanını sebepsiz yere terk etmez. Böyle bir mecburiyetle karşı karşıya kalanlara sınır ve gönül kapımızı açmak bizim insanlık borcumuzdur. Medeniyetimiz de tarihimiz de bize böyle davranmamızı öğütlüyor. Sadece Suriye’de değil, dünyanın pek çok yerinde yardım ve destek programları yürütüyoruz. Daha önce dünyanın milli gelirine göre en çok yardım yapan ülkesiyken şimdi tüm alanlarda dünyanın en çok yardım yapan ülkesi konumundayız. Bu yardımların karşılığını rabbimizin çok daha fazlasıyla bize ihsan ettiğine inanıyorum. Sadece kapılarımızı açmakla kalmadık, onların yeniden evlerine dönebilmeleri için de her türlü gayreti gösterdik, gösteriyoruz.”

“Türkiye’nin sınır ötesi harekatlarını başlattığı 2016 yılından bugüne kadar oluşturduğu güvenli bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli geri dönüş yapmıştır” diyen Erdoğan, 1 milyon Suriyeli’nin dönüşü için proje başlatacaklarını açıkladı:

“Azez, Cerablus, El Bab, Tel Abyad ve Resulayn ile 13 bölgedeki proje geniş kapsamlı. Konuttan hastaneye kadar, tarımdan sanayiye kadar tüm ekonomik altyapı projenin içinde yer alacak. Suriye’nin diğer kısımları da güvenli hale geldiğinde gönüllü geri dönüşler için gereken zemini hazırlamanın gayreti içinde olacağız.”

Erdoğan’ın mülteciler ile ilgili açıklamaları

Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 15 Mart’ta düzenlenen “Uluslararası İyilik Ödülleri” töreninde Suriyeli mültecilere ilişkin şunları söylemişti: “Bu güzel ülkemizde ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler ‘Seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz’ diyorlar. Biz göndermeyeceğiz çünkü biz ensarın ne olduğunu, muhacirin ne olduğunu çok iyi biliriz. Biz ev sahipliğine devam edeceğiz.”

Erdoğan 18 Nisan’da büyükelçilerle iftar programında ise Suriyeli mültecilerin “onurlu ve gönüllü geri dönüşü” için ellerinden gelen gayretleri gösterdiklerini belirtmişti. Türkiye’nin 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık beş milyon mülteciye ev sahipliği yaptığına değinen Erdoğan “Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.