Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan 2022 Nisan Raporu: 24 kadın öldürüldü, 16 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Nisan 2022 ayına ilişkin erkek şiddeti verilerini açıkladı. Rapora göre nisan ayında 24 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 16 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

Rapora göre Nisan 2022’de öldürülen 24 kadından 13’ünün hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 10 kadın “boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek” bahaneleri ile, bir kadın ise ekonomik bahanelerle öldürüldü.

Rapora ilişkin açıklama yayımlayan platform, “13 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

“Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü”

KCDP’nin verilerine göre kadınların 15’i evinde, dördü sokak ortasında, biri arabada, biri işyerinde, biri parkta, biri ise ıssız bir yol kenarında öldürüldü.

Öldürülen 24 kadının 11’i evli olduğu erkek, üçü akrabası, biri eskiden birlikte olduğu erkek, yedisi eskiden birlikte olduğu erkek, biri oğlu ve biri tanımadığı bir erkek tarafından öldürüldü.

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır!”

KCDP’nin rapora ilişkin açıklamasında şöyle denildi: “Bu ay gerçekleşen kadın cinayetlerinde 23 failin yüzde 26’sının adli sicil kaydı var. Verilerimize göre 23 failin üçünün suç kaydı bulunmakta, biri eski mahkû ve ikisi cezaevinden izinli çıkmış. 2021 yılı verilerimize göre öldürülen 280 kadından 24’ünün uzaklaştırma, dokuz kadının polis ve savcılığa şikayeti olduğunu biliyoruz.”

İstanbul Sözleşmesi’ne de değinilen açıklamada, “İzinli çıkan hükümlüler kadın için tehlike yaratıyor. İstanbul Sözleşmesi’nde gözaltında olan veya izinli çıkan erkekler serbest bırakıldığında kadına veya aileye haber verilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak kadınlar bu durumdan bihaber kapılarının önlerinde potansiyel faillerle karşılaşıyorlar. Kadınların can güvenliği sağlanmıyor, izin sistemlerinde failin denetimi ve kontrolü yapılmıyor. İşte İstanbul Sözleşmesi’nde olan bu maddeler sebebiyle ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ diyoruz” denildi.

“Hepimiz Gezi’deydik”

KCDP raporda, Gezi Parkı protestolarının; demokratik haklarını arayan kadınların, halkın ve milyonların direnişi olduğunu vurguladı. 1 Mayıs’a da değinilen açıklamada, “Kadınlar toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri nedeniyle iş yaşamından uzaklaştırılıyor ya da daha düşük ücretlerle çalıştırılıyor. Kadının ev içi emeği değersiz görülüyor, ücretsiz ev işçisi olarak konumlandırılıyorlar” ifadelerine yer verildi.

Raporun tamamını okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.