Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mariupol’den tahliye edilenler anlatıyor: “Gece gündüz bombalandık”

Uzun süredir Rus kuşatması altında bulunan Mariupol’de Azovstal Çelik Fabrikası’ndan sivil tahliyesi başladı. Bölgeden tahliye edilenler yaşadıklarını anlattı.

Mariupol’den ilk kez açılan insani koridor sayesinde bir grup sivil, aylar süren kuşatmadan kurtularak 200 km uzaklıktaki Zaporojjya kentine nakledildi. Bu sivillerden 69’u devasa Azovstal Çelik Fabrikası’nın sığınaklarında aylardır saklanıyordu. Tahliyeden önce ise sivillerin güvenli tahliyesine yönelik müzakere girişimlerinin tamamı başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Bölgedeki Ukrayna birliklerinin aktardığına göre yüzlerce sivil hâlâ fabrikada kurtarılmayı bekliyor. Birlikler ayrıca Rus kuvvetlerinin, tahliye sona erdikten hemen sonra topçu atışına devam ettiklerini de belirtti.

“Gece gündüz bombalandık”

Azovstal Çelik Fabrikası’ndan tahliye edilenler arasında iki çocuğu ile beraber Katarina da vardı. Sahip olduğu her şey küçük bir sırt çantasına sığan Katarina, 6 ve 11 yaşlarındaki iki çocuğu ile beraber otobüsten inerek uzun süre sonra güneşli havaya çıktı. İki ay boyunca çelik fabrikasının derinliklerinde kalan Katarina ve çocuklarının erişebildiği tek gıda ise Ukrayna askerlerinin kumanyalarıydı.

Katarina, deneyimlerini şu ifadelerle anlattı:

“Gece gündüz bombalandık. Top atışları, roketler, hava saldırıları. Çocuklarımız uyuyamıyordu, ağlıyorlardı ve korkmuşlardı, biz de öyle. Bir gün dışarı çıkabileceğimize dair umutlarımızı kaybettiğimiz anlar oldu. Ukrayna’da olmaktan çok mutluyuz.”

Katarina, her şeyin yoluna gireceğini söyleyerek çocuklarını sakinleştirmeye çalıştığını aktardı. (Fotoğraf: BBC)

17 yaşındaki kızı ile beraber Irene de tahliye edilenler arasındaydı. Irene, “Her gün o cehennemde son günümüz olması ve barış içinde bir Mariupol’de eve gitme umuduyla yaşadık. Ancak artık öyle bir yer yok” dedi.

Irene, kızıyla beraber Mariupol’de zor zamanlar geçirdiklerini belirtti. (Fotoğraf: BBC)

Birleşmiş Milletler (BM) ve Kızıl Haç tarafından yürütülen tahliye operasyonu karmaşık ve kimi zaman da tehlikeliydi. Sahadaki BM personeli bölgenin kara mayınları ile kaplı olduğunu fark etti. Bir noktada topçu atışlarının ardından geri çekilmek zorunda kaldılar.

BM operasyon ekibinin başında yer alan Sebastian Rhodes Stampa, “Ekibimiz yalnızca bir bayrak sallayıp insanları dışarı çıkarmaya çalışmak için ilerlediğinde hem Ukrayna hem de Rusya tarafından temizlenmesi gereken belli miktarda mayın vardı” dedi. 

Rhodes Stampa operasyonun devamıyla ilgili şunları söyledi:

“Ardından bir topçu ateşi başladı. Nereden geldiğini bilmiyorum, kimin ateşlediğini bilmiyorum, kısa sürede sona erdi.”

Rhodes Stampa tahliye edilenlerin sivillerin deneyimleri hakkında ise şu ifadelerde bulundu:

“Dışarı çıktıklarında doğup büyüdükleri şehrin yok olduğunu gördüler. Kaldırımlarda ve bulabileceğiniz her çim parçasında mezarlar vardı. Dehşete düşmüşlerdi. Anlamanız gerek, iki aydır yer altındalardı ve haber almıyorlardı. Doğduğundan beri hiç çimen görmemiş altı aylık bir bebek vardı, kış mevsiminde doğmuştu. Çimenin yeşilliğinden gözleri kamaşmıştı, oynamak ve dokunmak istiyordu.” 

BBC’ye konyşan Rhodes Stampa, tahliye edilen kişilerin iki aydır gün ışığı görmediğinin altını çizdi.

Başarıya ulaşan az sayıdaki insanî çabadan biri

Operasyonun sonucunda Mariupol’den yüz kişi tahliye edildi. Bu durum savaşın başlangıcından bu yana başarıya ulaşan sayılı insanî çabalar arasında yer alıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, tahliyenin uzun sürek müzakerelerin ve arabuluculuk faaliyetlerinin sonucunda başarıya ulaştığını kaydetti.

Zelenskiy, “İnsanlarımızın tamamını Mariupol’den ve Azovstal’den çıkarmak için her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Bu zor bir iş, ancak sivil veya asker orada kalan herkese ihtiyacımız var” dedi.

Yüzlercesi çelik fabrikasının labirent benzeri tünellerinde olmak üzere binlerce sivil hâlâ Mariupol’de kurtarılmayı bekliyor. 

Kızıl Haç, ilk tahliye operasyonunun başarıya ulaşmasından memnuniyet duyduklarını ancak çok daha fazla insanın “cehennemde” bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kaynak: BBC 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.