Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “3 milyon 700 bin Suriyeli kardeşimize sahip çıkacağız, 200 bin konut projesine başlıyoruz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “3 milyon 700 bin Suriyeli kardeşimize sahip çıkacağız. Suriye topraklarında 13 ayrı yerde gereken altyapıya sahip 200 bin konut inşa edilmesini sağlayacağız” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı saat 16.55’te başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Mülteci tartışmaları hakkında konuşan Erdoğan, “3 milyon 700 bin Suriyeli kardeşimize sahip çıkacağız. Suriye topraklarında 13 ayrı yerde gereken altyapıya sahip 200 bin konut inşa edilmesini sağlayacağız” dedi.

Haziran ayında “Destek Programı” uygulamasının başlatılacağını duyuran Erdoğan, “Vatandaşlarımızın hayat pahalılığı sebebiyle zor günler geçirdiğini biliyoruz. Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle dar gelirlilerin alım gücünü biraz daha iyileştireceğiz” diye konuştu.

Konut finansmanı konusunda üç ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz” diyen Erdoğan, “İlk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar, birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz” açıklamasında bulundu.

“Mayıs başı itibarıyla yüzde 40’ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayırdık” diyen Erdoğan şöyle konuştu:

“Birinci pakette, ilk defa tek konut sahibi olacak vatandaşımıza 2 milyon değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,98 faizli konut kredisi sağlıyoruz. Konut değeri 2 milyon lira ile sınırlı bu paket aylık 0,89 faizli konut kredisi içeriyor. Bu paketin amacı da döviz ve altın varlıkların Türk Lirası’na dönüşünü teşvik etmektir.

Mayıs ayı başı itibariyle asgari yüzde 40’ı tamamlanmış, asgari yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayırdık. Bir yıl boyunca konut fiyatlarını sabit tutma taahhüdü veren firmalarımız belli rakama kadar 36 ay vade ile bu finansmandan yararlanabilecek.

Böylece konut arzının artmasını, fiyatların dengeye gelmesini hedefliyoruz. TOKİ vasıtasıyla yürüttüğümüz düşük maliyetli, satış fiyatlı sosyal konut projelerine hız veriyoruz. Düşük gelirli vatandaşlarımız için TOKİ’ye 30 milyar liralık finans sağlayacağız.

Küçük ölçekli müteahhitlere şehir içindeki küçük parsellere konut yapabilmeleri için metrekaresini belli fiyatın üzerinde satamamaları şartıyla uygun maliyetli kredi kullandıracağız. Rezerv alanlarda yapılan uygun maliyetle desteklenen konutlar da beş yıl süreyle satışa tabi olacaktır. Denetimde TOKİ ve Emlak Konut gibi birikimi olan kurumlarımızı da kullanacağız.

Ada düzeyinde sadece hak sahiplerine yönelik uygun maliyetli kredilerle kentsel dönüşüm projelerini hızlandıracağız. Hak sahipleriyle müteahhitlerin bir araya gelerek yürütecekleri projelerin denetimlerini daha sıkı şekilde gerçekleştireceğiz.

“Suriyelileri göndermeye gücünüz yetmez”

Mülteci tartışmaları hakkında konuşan Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu seslendi. Erdoğan, “Şimdi Bay Kemal ne diyor ‘Biz bunların hepsini tekrar Suriye’ye süreceğiz’. Bunları yapamayacaksın, bunları yapmaya da hiçbirinizin gücü yetmez. Zira biz Ensar kültürü ile yetişmişiz. Muhacir kültürünün ne olduğunu iyi biliriz” dedi.

3 milyon 700 bin Suriyeli bizim kardeşimizdir. Kardeşlerimize sahip çıkacağız” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Antalya’da G 20 zirvesine katılan ülkelere bu ülkede Suriyeliler için şehirler inşa edilmesi teklifinde bulundum, maalesef gereken desteği vermediler. Geçtiğimiz yıl sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle 100 bin briket ev yapma projesini başlattık. 57 bin briket evi tamamladık. Bu sayıyı daha da artırmamız mümkün.

Yeni bir adım daha uluslararası yardım kuruluşlarının desteğiyle, Suriye’de tüm altyapısıyla 200 bin konut projesine başlıyoruz. Amacımız güvenli bir şekilde geri dönüştür.

Kurallara uymayan 41 bin kişiyi sınır dışı ettik. Gönüllü dönüşler için gereken imkanları sağladıkça ülkemizdeki Suriyeli sayısının makul düzeylere gerileyeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

Suriyelilere veya diğer ülkelerden gelen yabancılara kendi vatandaşlarımızdan farklı hiçbir imkan sağlanmamakta, ekstra hiçbir kaynak tahsis edilmemektedir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.