Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: Luhansk’ta bir okula düzenlenen füze saldırısında en az 60 kişi hayatını kaybetti

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus birliklerinin Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk’ta bir okula düzenlediği saldırıda en az 60 kişinin öldüğünü açıkladı.

YouTube oynatma listesi: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı

Bombanın bir Rus uçağı tarafından atıldığını söyleyen Luhansk Valisi Serhiy Gayday, 90 kişinin sığındığı okul enkazından 30 kişinin sağ kurtarıldığını açıkladı. Rusya ise Ukrayna’nın bu iddialarına herhangi bir yanıt vermedi.

Rus birliklerinin Ukrayna ordusunu kuşatmaya çalıştığı ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde son haftalarda şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Ukrayna merkezli Ukrayinska Pravda gazetesi, bu patlamanın meydana geldiği Bilohorivka köyünde son günlerde sıcak çatışmalar yaşandığını yazmıştı.

Video: Rusya-Ukrayna savaşı | Bayraktar TB2’ler I Kiev, Ankara-Moskova ilişkilerinden rahatsız mı?

Telegram kanalından açıklamalarda bulunan Vali Gayday, itfaiyecilerin binadaki yangını söndürmesinin üç saat sürdüğünü söyledi. Neredeyse tüm köyün saldırılardan korunmak için bu okulun bodrum katına sığındığını belirten Gayday, ölü sayısının ancak enkaz kaldırıldığında netleşeceğini aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de saldırı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sivillerin hayatının her halükarda korunması gerektiğini söyleyen Guterres, bölgeden gelen görüntüler karşısında dehşete düştüğünü belirtti.

YouTube Shorts: Rusya-Ukrayna savaşı | Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın #BayraktarTB2 filmi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği geçen ayki güncellemesinde Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana ülke genelinde en az iki bin 245 sivilin hayatını kaybettiğini, iki bin 919 sivilin ise yaralandığını kaydetti.

Savaşın başlamasından bu yana ise 12 milyondan fazla insan evini terk etti. 5,7 milyon komşu ülkelere kaçmak zorunda kalırken, 6,5 milyon insan ise Ukrayna içinde yerinden edildi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.