Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan Tahran’a tarihi ziyaret

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İran ile Suriye arasındaki stratejik bağları güçlendirmek için Tahran’a gitti. İran’da dini lider Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşen Esad, bölgede gücünü yükselten İsrail’e karşı Suriye ve İran’ın stratejik bağlarını güçlendirmesinin önemli olduğunu belirtti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, dün (8 Mayıs) bölgedeki en yakın müttefiki İran’a bir ziyaret gerçekleştirdi. İran medyasından edinilen bilgilere göre Esad, İran’ın dini lideri Ali Hamaney ile görüştü. İki lider de Şam ve Tahran arasında daha güçlü bağlar kurulması için çağrıda bulundu.

İran Devlet Haber Ajansı’nın (IRNA) aktardığına göre, 2011’de Suriye savaşının başlamasından bu yana ikinci kez Tahran’a gelen Esad, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de görüştü.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney, görüşme sırasında Suriye hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, Suriye savaştan önceki Suriye değil. Geçmişte büyük yıkımların olmamasına rağmen Suriye’ye duyulan saygı ve Suriye’nin prestiji hiç olmadığı kadar fazla. Suriye’ye baktığımızda herkes güç sahibi bir ülke görüyor.”

IRNA’nın aktardığına göre Esad, İsrail’in bölgedeki gücünden endişe duyduğunu ve İran ile Suriye arasındaki ilişkinin önemini şu sözlerle dile getirdi:

“İran ve Suriye arasındaki bu stratejik bağlar, bölgemizdeki Siyonist dominasyona karşı mutlaka korunmalıdır.”

Cumhurbaşkanı Reisi de Suriye ile İran arasındaki stratejik bağların güçlendirilmesinin hükümetinin birinci önceliği olduğunu belirtti. İran’ın Suriye’deki ekonomik etkisi son yıllarda artmıştı. İran, Esad hükümetine kredi limitleri sağlamış ve karşılığında Şam yönetimiyle kârlı iş sözleşmeleri imzalamıştı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.