Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20. yüzyılın en pahalı sanat eseri: Ressam Andy Warhol’un Marilyn Monroe tablosu 195 milyon dolara satıldı

Andy Warhol’un Marilyn Monroe tablosu, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletindeki Christie’s Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmada 195 milyon dolara satıldı. Böylece “Shot Sage Blue Marilyn” isimli tablo, 20. yüzyılın en pahalı sanat eseri oldu.

Pop art sanat akımının öncüsü Amerikalı ressam Andy Warhol, “Shot Sage Blue Marilyn” isimli tabloyu 1964 yılında yapmıştı.

İşte Warhol’un o ünlü tablosu

Christie’s Müzayede Evi açık artırmadan önce yaptığı açıklamada, tablonun fiyatının 200 milyon dolar civarında olabileceğini belirtmiş ve “var olan en nadide tablolardan biri” ifadesini kullanmıştı. Tablo açık artırmada 170 milyon dolara satılmış olsa da, vergiler ve ek ücretler de dahil edildiğinde fiyat 195 milyon dolara kadar çıkıyor.

Müzayede evi, satıştan elde edilecek tüm gelirin İsviçre merkezli Thomas ve Doris Ammann Vakfı’na bağışlayacağını belirtti. Vakıf, dünyanın dört bir yanındaki çocuklar için sağlık ve eğitim programları oluşturuyor.

Bloomberg, tabloyu açık artırmada kazanan kişinin sanat galerileri sahibi Larry Gagosian olduğunu yazdı.

Bundan önceki rekor fiyat, 110.5 milyon dolarla Warhol’un arkadaşı Jean-Michael Basquiat’ın bir tablosuna aitti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.