Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Babacan: “DEVA Partisi’nin başında olmadığı hiçbir iktidar ülkenin sorunlarını çözmeye hazır değildir”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, eylem planlarının yedincisi olan Yükseköğretim Eylem Planı lansmanını bugün (10 Mayıs) Ankara’da DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen’in ev sahipliğinde düzenledi. Lansmanda konuşan Babacan, “Sorunları sayıklayarak değil, çözümleri konuşarak yolumuza devam ediyoruz. Biz bağırıp çağırmadan, kuru sloganların arkasına saklanmadan, çözüm üreterek ilerliyoruz” dedi. 

“Ülkeyi yönetenlerin akılları fikirleri beton” 

DEVA Partisi’nin daha önce Tarım, Afet, Sosyal Politikalar, Yarına Atılım, Ekonomi ve Finans, Yerel Yönetimler Şehircilik eylem planlarını açıkladığını hatırlatan Babacan, sekizinci 3-18 yaş arası eylem planının da sonbahar aylarında tanıtılacağını duyurdu. “DEVA Partisi’nin başında olmadığı hiçbir iktidar bu ülkenin sorunlarını çözmeye hazır değildir” diyen Babacan şöyle konuştu:

“Açıkladığımız eylem planlarının bütçesini belirledik, hepsini bir takvime bağladık. Türkiye’nin hiçbir sorununu çözümsüz bırakmayacağız. Türkiye’de yaşanılan sorunların büyük çoğunluğunun temelinde kötü yönetim var. Ülkemiz kötü yönetiliyor. Milletimizin huzuruna çözümlerle çıkıyoruz. Yükseköğretim Eylem Planı ile üniversite sistemimizde çok köklü yenilikler getirmeye hazırlanıyoruz. Ülkeyi yönetenlere bakıyorsunuz, tamamen kendi koltuklarının derdindeler, sorunlara çözüm üretemiyorlar, akılları fikirleri beton. Türkiye en iyisine layıktır ancak şunu iyi bilin nerede beton orada rant. Biz eğitim diyoruz, onlar şu kadar eğitim binası yaptık diyorlar çünkü her birini bir ihale olarak görüyorlar. Eğitim ve hukukta gereken yapılmadığı için ülke orta gelir tuzağına düştü.

“Cumhurbaşkanının kafasına estiği gibi üniversitelere rektör atamalarına son vereceğiz”

Biat kültürü ile köklü eğitim kurumlarının yıprandığını vurgulayan Babacan, sözlerine şöyle devam etti: 

“YÖK’ü kapatacağız. Bu sadece DEVA Partisi’nin kararı değil, altılı masada hep beraber kabul edip imza altına aldığımız parlamenter sistem, anayasal değişiklik altına aldığımız bir karar. Cumhurbaşkanının kafasına estiği gibi üniversitelere rektör atamalarına son vereceğiz. Devletin işi üniversiteyle, akademisyenle kavga etmek değildir. Biz, akademisyenlerin konuşma özgürlükleri önündeki engelleri kaldıracağız. Üniversiteye giriş sınavında değişiklikler yapacağız. Üniversite sınavlarını yılda birkaç kez yaparak öğrencilerin streslerini azaltacağız. Üniversiteler işsiz yetiştiren kurumlar olmayacak. Üniversiteler hayat boyu eğitim verecek hale getireceğiz.” 

“Bilime, ekonomiye, kültüre, sanata ve topluma katkı veren esnek bir sistem tesis edeceğiz”

Teknoloji ve girişimciliğin dünyayı değiştirdiğini belirten DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen ise eğitimde birçok sorunun olduğunu söyledi. Ergen, Yükseköğretim Eylem Planı’nın ayrıntılarını şöyle paylaştı: “Yeni nesil üniversite modelinin önünü açacağız. Üniversitelerimizde doğru ve liyakatli kadroların göreve gelmesini ve görevde kalmasını sağlayacağız. Bilime, ekonomiye, kültüre, sanata ve topluma katkı veren esnek bir sistem tesis edeceğiz. Üniversitelerin idari, mali ve bilimsel özerkliğini tesis edeceğiz. Üniversitelerde mütevelli heyetinin kurulmasını sağlayacağız. Rektör seçimleri mütevelli heyeti tarafından yapılacak. Üniversitelere bütçe serbestisi getireceğiz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.