Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: “STK’lar herhangi bir tarafın arka bahçesi değil”

Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, bölgede iki siyasi kutup bulunduğunu ve söylediklerinin zaman zaman bu kutupları rahatsız ettiğini belirterek, “Biz STK olarak herhangi bir tarafın arka bahçesi değiliz ve olmamak için çok çaba sarf ettik. Şiddete hep karşı durduk” dedi. GÜNSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bedrattin Karaboğa ise “Kürdistan Bölgesi sınır kapısında bize bir aylık vize verirken biz oradaki Kürtlere bu vizeyi veremiyoruz. Eğer bu vizeyi Irak Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına verirsek sağlık, kültür, turizm ve ekonomide büyük sıçrama yapabiliriz” diye konuştu.

Bedirhanoğlu: “Türkiye ekonomik olarak zor günler geçiriyor”

GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensupları ile bir araya geldi. Bedirhanoğlu, 1992’de kurulan GÜNSİAD’ın 30. yılını geride bıraktığını, bölgenin kalkınmasına ve gelişmesine aracı olduğunu, sorunları ilgili mercilere ilettiğini anlattı. Bedirhanoğlu, “Pandemi nedeniyle son iki yıldır sivil toplum kuruluşlarının sesi çıkmıyordu. Türkiye şu anda ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Ortadoğu’daki gelişmeler ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle de siyasal ve ekonomik anlamda sarsıldı” dedi.

“Şiddet, Kürt meselesini kriminalize ve terörize ediyor”

Bedirhanoğlu, bölgedeki iki siyasi kutup olduğunu, söylediklerinin zaman zaman iki tarafı da rahatsız ettiğini ancak sivil toplum kuruluşlarının (STK) bunun için var olduğunu söyledi. STK olarak herhangi bir tarafın arka bahçesi olmadıklarını ve olmamak için de çok çaba sarf ettiklerini vurgulayan Bedirhanoğlu, şöyle devam etti:

“Şiddete hep karşı durduk, şiddetin hele hak arama metodu olarak kullanılmasına karşı çıktık. Bölgede yaşananlara karşı kayıtsız kalmadık. Tribünlere oynamak gibi bir niyetimiz yok çünkü siyaset yapmıyoruz. Şiddet, Kürt meselesini kriminalize ve terörize ediyor. En kötü diyalog diyalogsuzluktan iyidir. Hükümetin de bu meseleyle ilgili bazı yaklaşımlarını doğru bulmadığımızı ifade ediyoruz.”

Karaboğa: “Bugün yatırım yapmaları için artık batıdan gelenlere ağlamıyoruz”

GÜNSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bedrettin Karaboğa ise OHAL döneminde GÜNSİAD olarak ateşten gömlek giydiklerini dile getirerek,“Daha önce bölgeye gelen iş adamlarının yatırım yapması için ağlıyorduk. Bugün artık gelip yatırım yapmalarını istemiyoruz, biz kendimiz yatırım yapıyoruz. Sadece devletten alt yapı çalışmalarını ve yıllardır bitirilmeyen GAP-DAP gibi projelerin bitirilmesini istiyoruz. Diyarbakır-Trabzon arasında otoban yapılmasını istiyoruz. Yine Şanlıurfa-Diyarbakır arası otobanın yapılmasını bekliyoruz. DAP projesi bitmiş olsaydı bugün ülkede et ve süt sıkıntısı olmazdı” dedi.

“Komşu ülkelere güvenlik gözüyle değil, ihracat-ithalat gözüyle bakalım”

Karaboğa, neye mal olursa olsun komşu ülkelerle güvenlik gözüyle değil, ithalat ve ihracat gözüyle bakılması gerektiğini de söyleyerek, “Biz bugün nasıl Avrupa’ya bakıyorsak Irak Kürdistan Bölgesi de bize bakıyor. Kürdistan Bölgesi sınır kapısında bize bir aylık vize veriyor ama biz oradaki Kürtlere bu vizeyi veremiyoruz. Eğer bu vizeyi Irak Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına verirsek sağlık, kültür, turizm ve ekonomide büyük sıçrama yapabiliriz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.