Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

​Hindistan-Myanmar sınırında yeni bir kedi balığı türü keşfedildi

​Hindistan Zoolojik İnceleme Kurumu (ZSI), Hindistan-Myanmar sınır bölgesinde “Glyptothorax yuensis” isimli yeni bir kedi balığı türü keşfettiklerini duyurdu.

​Hindistan-Myanmar sınırındaki Chindwin Nehri drenajlarında ihtiyolojik (balık bilimsel) araştırmalar yürüten bilim insanları, Myanmar’ın Sagaing bölgesinde yerli bir balıkçıdan Glyphotorax cinsi üç balık edindi.

ZSI Direktörü Dr. Dhriti Banerjee, balıkların Glyptothorax yuensis isimli yeni bir türe mensup olduğunu belirtti. 

Dr. Bungdon Shangningam öncülüğünde yürütülen ve onun imzası ile Zootaxa dergisinde yayımlanan araştırmada keşfedilen balık, Myanmar’daki Chindwin Nehri havzasından doğan ve Hindsitan’da pek çok kolu bulunan Yu Nehri’ne atıfla “yuensis” tür ismini aldı.

Glyphotorax cinsine mensup kedi balıkları, Türkiye’de Fırat Nehri’nden Çin’de Yangtze Nehri’ne kadar çok geniş bir yaşam alanına sahip. Genelde tepelerin hızlı akan nehirlerinde rastlanan bu balıklar, akıntıya kapılmamak için sualtındaki kayalara ağızları ile tutunabiliyor. 

Glyptothorax yuensis (Fotoğraf: Zootaxa, Magnolia Press)

Yeni balık türünü cinslerinden ayıran özellik ise sığ yağ yüzgecinin uzun sivri bir uç ile arka dış kısmına bağlı olması. Hindistan, Myanmar ve Çin’den geçen Chindwin drenaj bölgesinde halen 15 farklı Glyphotorax cinsi kedi balığı bulunuyor. Yemeye uygun bu balıklar yerel halk tarafından tüketilmek için avlanıyor.

Kaynak: Times of India

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.