Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MetroPOLL anketi: Cumhurbaşkanı adayı olurlarsa Erdoğan yüzde 40, Kılıçdaroğlu yüzde 30, Demirtaş yüzde 15 oranında destek görüyor

MetroPOLL Araştırma Şirketi, “Türkiye’nin Nabzı Nisan 2022” anketinin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre gelecekte yapılacak bir cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmaları halinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 40,1, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 30,2, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yüzde 15,2 oranında destek görüyor.

MetroPOLL Araştırma Şirketi, “Türkiye’nin Nabzı Nisan 2022” anketini yayımladı. Ankette seçmenlere “Gelecekte yapılacak bir cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylar mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Selahattin Demirtaş olursa kime oy verirsiniz?” ve “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” soruları yöneltilerek adayların, seçmenlerin tercih edeceği partiye göre alacakları oyların oransal dağılımı paylaşıldı.

Ankete göre gelecekte yapılacak bir cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 40,1, Kemal Kılıçdaroğlu 30,2, Selahattin Demirtaş ise 15,2 oranında destek gördü. Ankete katılanların yüzde 3,3’ü “Kararsızım”, yüzde 0,7’si ise “Fikrim yok/Cevap yok” yanıtını verirken, “protesto oy” oranının yüzde 10,5 seviyesinde olması dikkat çekti.

Bu pazar milletvekili seçimi olsa…

Partilerin toplam oy oranlarının paylaşılmadığı ankette “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP seçmeninden yüzde 97,1, CHP seçmeninden 4,6, İYİ Parti seçmeninden yüzde 11,8, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) seçmeninden yüzde 83,9, Saadet Partisi (SP) seçmeninden yüzde 25,8, Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi seçmeninden yüzde 19 ve diğer partilere oy vereceğini söyleyen seçmenlerden yüzde 34,1 oranında destek aldığı görülüyor. HDP seçmeninin Erdoğan’a destek oranıyla ilgili veri paylaşılmayan ankette “Erdoğan’a oy verir misiniz?” sorusuna verilen yanıtlarda “protesto oy” oranı yüzde 22,7 “cevap yok” seçeneğinin oranı ise yüzde 28,4.

CHP seçmenlerinin yüzde 80,2’si, aday olması halinde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söylerken AKP seçmeninde bu oranın yüzde 1,3 olduğu görülüyor. İYİ Parti’ye oy vereceklerin yüzde 60,3’ü HDP’ye oy vereceklerin yüzde 8,7’si, MHP’ye oy vereceklerin yüzde 5,2’si, SP’ye oy vereceklerin yüzde 41,9’u, DEVA Partisi’ne oy vereceklerin yüzde 33,3’ü, ve diğer partilere oy vereceklerin yüzde 16,5’i aday olması halinde Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söylüyor.

Aday olması halinde Selahattin Demirtaş’a en yüksek destek yüzde 91,3 ile partisi HDP’den geliyor. Bu oranı yüzde 14,3 ile DEVA Partisi ve yüzde 9,5 ile İYİ Parti’nin takip etmesi dikkat çekiyor. CHP seçmeninin yüzde 9,1’i, MHP seçmeninin yüzde 8,4’ü ve diğer partilere oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 10,6’sı, aday olması Selahattin Demirtaş’a oy vereceğini belirtiyor. SP seçmeninin bu konudaki tercihinin ne olacağı hakkında veri bulunmayan ankette Demirtaş’ın aday olması halinde “protesto oy” kullanacağını söyleyenlerin oranı yüzde 13,3 olurken “cevap yok” diyenlerin oranının yüzde 17,2 olduğu görülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.