Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rize-Artvin Havalimanı, üç gün sonra “hava hudut kapısı” olarak açılacak 

Açılışı 14 Mayıs’ta yapılacak olan Rize-Artvin Havalimanı, “uluslararası giriş ve çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı” olarak belirlendi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte açılışını yapacağı havalimanı, iki milyon 800 bin metrekarelik alanda deniz doldurularak yapıldı. Ocak 2017’de yapılan proje ihalesi, 1 milyar 78 milyon TL teklifle Cengiz İnşaat’a verilmişti.

Rize-Artvin Havalimanı’nın açılışı 14 Mayıs’ta yapılacak. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ilk inişi gerçekleştirerek açılışını yapacağı havalimanı, deniz doldurularak yapılan Türkiye’de ikinci, dünyada beşinci havalimanı olacak. Rize-Artvin Havalimanı, bugünkü (11 Mayıs) Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla,  “uluslararası giriş ve çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı” ilan edildi.

Hava hudut kapıları, vatandaşların ve yabancıların yolcu giriş ve çıkışını yapabileceği noktalar. 21 Ekim 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile, daha önce 10 havalimanı daha hava hudut kapısı ilan edilmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 54 aktif hava hudut kapısı bulunuyor. 

Çay bardağı şeklindeki kulenin 47 milyon TL’ye mâl olmasıyla gündem olan Rize-Artvin Havalimanı, yıllık üç milyon yolcu kapasitesine sahip. Temeli 3 Nisan 2017’de atılan havalimanın yapımı beş yıldır sürüyordu. 12 Ocak 2017’de yapılan ihale, en düşük teklifi sunan Cengiz İnşaat-Aga Enerji ortaklığına verilmişti. 750 milyon TL’ye mal olacağı açıklanan proje ihalesini, 1 milyar 78 milyon 434 bin TL’ye teklifle kazanan ortaklardan Cengiz İnşaat, kamuoyunda “beşli çete” diye adlandırılan, yüksek maliyetli kamu ihalelerini alan şirketlerin başında geliyor. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarında “beşli çete” olarak adlandırdığı, iktidara yakın olan ve büyük hemen tüm ihaleleri alan firmalardan biri olan Limak Holding de Şenbay Madencilik ile ihaleye katılmış ve 1 milyar 101 milyon 502 bin TL olarak en düşük ikinci teklifi sunmuştu. Bayburt Grup A.Ş. bünyesinde yer alan Aga Enerji, Şenbay Madencilik’in aynı ihaleye katılması ve bu iki şirketin, yüksek bütçeli kamu projesinin ihalesinde son ikiye kalması ve fiyatların farklılaşması tartışmalara konu olmuştu.

Erdoğan, Katarlılara bölgeyi havadan gezdirmişti

Türkiye’de denize dolguyla yapılan ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı 2015 yılında açılmış ve iki milyon 300 bin metrekarelik alana yapılan inşaat, 220 milyon TL’ye mal edilmişti. 2015 yılında tamamlanan bu projenin ardından ihalesine çıkılan ve aynı bölgede yapılan Rize-Artvin Havalimanı da Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile “hava hudut kapısı” olarak belirlendi. Yeni açılacak havalimanı ile Samsun-Artvin arasındaki 580 kilometrelik kıyı şeridinde sırasıyla Samsun Çarşamba Havalimanı, Ordu-Giresun Havalimanı, Trabzon Havalimanı ve Rize-Artvin Havalimanı yer alıyor.

Katar lideri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Aralık 2016’daki ziyaretinde Trabzon ve Rize üzerinde helikopter gezisi yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Al Sani’nin Karadeniz’in dağlarına hayran kaldığını, kayak tesisleri ve oteller yapmaya hazır olduklarını söylediğini aktarmıştı. Katar Emiri Sani’nin Trabzon’a yaptıracağını söylediği üç proje ve bu hayranlık açıklamasının ardından, Katarlıların Karadeniz yaylalarına yapacağı oteller Haziran 2017’de tepkiyle karşılanmış ve Katarlı yatırımcıların bölgede birçok arsa ve fındık bahçesi satın aldığı gündeme gelmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.