Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (12 Mayıs 2022): Türkiye’nin gündemi mülteciler

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 22 derece olacak. Ankara güneşli 20, İzmir güneşli 27, Antalya güneşli 24, Diyarbakır güneşli 21 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de valiliklerde değişiklik yapan kararname yayınlandı. Kararnameye göre 30 valilikte değişiklik yaşandı. 10 yeni vali atandı, 10 vali merkeze alındı ve 10 valinin de görev yaptığı iller değiştirildi. Gezi kararı üzerine tweet atan Hüseyin Kocabıyık’ın eşi Uşak Valisi Funda Kocabıyık görevden alındı. Göç İdaresi Başkanvekili Savaş Ünlü, Göç İdaresi Başkanlığı’na atandı.

10 Ekim Ankara Garı katliamının firari sanıklarının yargılandığı davanın 15. duruşması bugün yapılacak.

MetroPOLL Araştırma, “Türkiye’nin Nabzı Nisan 2022” anketinin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre gelecekte yapılacak bir cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmaları halinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 40,1, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 30,2, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yüzde 15,2 oranında destek görüyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında Suriyeli sığınmacılar hakkında konuştu. Türkiye’nin AKP sayesinde kaçak hendeğe dönüştüğünü söyleyen Akşener, “Suriyeli sığınmacıların burada kalması halinde bu doğum hızıyla 2053’te Türkiye nüfusunun 35 milyonu Suriye kökenli insanlardan oluşacak. İYİ Parti olarak hedefimiz sığınmacıların gayriinsani çerçevede ülkelerine sürülmesi değil, dönüşlerinin kolaylaştırılmasıdır” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin il başkanları toplantısında konuştu. Sığınmacılar hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Bu görevde olduğumuz sürece bu kardeşlerimizi bu ülkeden geri gönderemeyeceksiniz. Bizler bu muhacir kardeşlerimize ensar görevini yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” dedi. 

İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Dairesi ve Göç İdaresi Başkanlığı, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulundu. Ümit Özdağ, İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Dairesi ve Göç İdaresi Başkanlığı’nın kendisi hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından Twitter’dan bir mesaj paylaştı. Ümit Özdağ, “Türk vatanını ve Türk Milleti’nin hakkını savunmakla suçlayabilir ve dahi mahkum edebilirsiniz. Buna rağmen örtülü istilaya direneceğiz. Ama siz bağımsız yargı önünde vatana ihanetten yargılanacaksınız!” dedi.

Kasım 2021’de “siyasi ve askeri casusluk” suçlamasıyla tutuklanan DEVA Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Metin Gürcan tahliye edildi. Savcı tahliye kararına itiraz etti.

Anadolu Fest 9-12 Haziran’a ertelendi. Son günlerde başta sanatçılar olmak üzere toplumun büyük bir kesimi Eskişehir Valiliği’nin şehirde 15 gün süreyle açık alanlarda etkinlik yasağı getirmesine ve buna bağlı olarak 12-15 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan Anadolu Fest’in iptal edilmesine tepki göstermişti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 15 lira 30 kuruş, euro kuru ise 16 lira 20 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 453 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 911 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 106,33 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Harkov’dan kademeli olarak püskürtüldüğünü ve şehrin dört yerleşim biriminin kontrol altına alındığını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden’ın geçtiğimiz ay sonunda Ukrayna’ya gönderilmesi için talep ettiği 33 milyar dolarlık yardım paketinin miktarını 40 milyar dolara yükseltip meclise sundu. Yardım paketi talebine 57 vekil “hayır” derken, 368 vekil ise “evet” oyu kullandı. Paketin uygulamaya konması için Senato’nun onayını da alması gerekiyor.

El Cezire muhabiri Şirin Ebu Akile, işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin mülteci kampında İsrail askerleri tarafından öldürüldü. Filistin Sağlık Bakanlığı, gazeteci Şirin Ebu Akile’nin İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu başından yaralandığını ve hayatını kaybettiğini açıkladı. El Cezire televizyonu, muhabirleri Akile’nin İsrail ordusunun Cenin’deki mülteci kampına düzenlediği baskını takip ederken öldürüldüğünü aktardı. Görgü tanıkları Akile’nin öldürüldüğü esnada üzerinde “basın” yazan bir yelek giydiğini belirtti. El Cezire sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gazeteci Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesinden İsrail hükümetini sorumlu tuttu. El Cezire’nin açıklamasında, “İsrail işgal güçleri, muhabirimiz Şirin Ebu Akile’ye soğukkanlılıkla, uluslararası yasaları ve normları ihlal ederek ve önceden tasarlanmış bir cinayetle suikast düzenledi. Meslektaşımızın öldürülmesinden İsrail hükümetini sorumlu tutuyoruz” denildi.

Apple, geniş bir teknoloji hisse senedi satışı arasında dünyanın en değerli şirketi olma konumunu kaybetti. Suudi Arabistanlı petrol ve gaz üreticisi Aramco, neredeyse iki yıldır ilk kez iPhone üreticisinden en üst sırayı geri aldı. Yatırımcılar, daha az riskli olarak gördükleri varlıklara geçerken teknoloji şirketlerinin hisselerini satıyorlar.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Demir Grup Sivasspor, Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde 2-1 kazandığı maçın rövanşında Aytemiz Alanyaspor ile 1-1 berabere kalarak finale yükseldi ve finalde Yukatel Kayserispor’un rakibi oldu. Final maçı 26 Mayıs Perşembe günü saat 20.45’te Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak.

Hollanda Birinci Futbol Ligi’nin (Eredivisie) 33. haftasında konuk ettiği Heerenveen’i 5-0 yenen Ajax, bitime 1 hafta kala şampiyonluğa ulaştı. Ajax, üst üste 3, toplamda ise 36. kez Hollanda şampiyonu oldu.

İtalya Kupası final mücadelesinde Juventus ile Inter karşı karşıya geldi. Normal süresi 2-2’lik eşitlikle biten ve büyük heyecana sahne olan maçta Inter, güçlü rakibini 4-2 mağlup ederek kupayı müzesine götürdü. Milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu attığı golle maçı uzatmaya götüren isim oldu.

Temsilcimiz Frutti Extra Bursaspor, 7Days EuroCup finalinde Virtus Bologna’ya deplasmanda 80-67 mağlup oldu ve turnuvayı ikinci sırada tamamladı. Bologna, EuroCup tarihinde şampiyon olan ilk İtalyan takımı oldu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.