Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya, regl dönemini ağır geçiren kadınların medikal izne çıkabilmesi için yeni yasa hazırlıyor

İspanya medyası tarafından sızdırılan yasa taslağına göre, Madrid hükümeti geniş çaplı bir sağlık reformu paketi hazırlıyor. Yasa taslağında ağır regl ağrısı çeken kadınların sağlık iznine tabi olabileceği yer alırken, kürtaj yasalarında da değişikliklere gidilmesi öngörülüyor. İspanya’daki siyasetçiler, yasa taslağı üzerinde hâlâ çalışıldığını belirtiyor.

İspanya’da sunulan yasa taslağı ağrılı regl ağrısı çeken kadınların ayda üç gün medikal izne tabi olmasını içeriyor. Bazı durumlara göre medikal izin beş güne kadar uzatılabilir. Yasa taslağı, ağrılı dönemler için üç günlük hastalık iznine doktor raporuyla izin verileceğini ve özellikle yoğun ağrı için beş güne çıkarılabileceğini söylüyor. Hafif ağrı yaşayanlara karşı bu iznin uygulanması beklenmiyor.

Yasa taslağının gelecek hafta meclise sunulması bekleniyor. Yasa taslağı daha geniş sağlık reformunun bir parçası. Yasa taslağının meclis onayından geçmesi halinde Avrupa’da bu konu hakkındaki ilk yasal düzenleme olacak. Bu düzenlemeye sahip ülkelerin sayısı ise oldukça az.

Bazı hijyen ürünlerinde KDV’nin kaldırılmasını ve halka açık merkezlerde ücretsiz hijyen ürünlerinin sunulmasını da içeren bu taslak, reglin bir sağlık durumu olarak ele alınmasına yönelik daha geniş bir yaklaşımın parçası.

Ayrıca taslakta, doğum öncesi uzatılmış ücretli doğum izni ve Eşitlik Bakanı Irene Montero tarafından 2022 yılının başlarında açıklanan kürtaj yasalarında yapılan değişiklikler de yer alıyor.

2015 yılında başka bir hükümet tarafından getirilen 16 ve 17 yaşındakilerin ebeveynlerinin veya vasilerinin izni olmadan kürtaj yapma zorunluluğunun kaldırılması da bu taslağın içinde bulunan maddelerden biri. Aynı zamanda, yasa taslağı İspanya’da daha önceden yasaklanan taşıyıcı annelik konusunda daha sıkı kurallar da içeriyor.

İspanyol siyasetçileri, İspanya medyası tarafından sızdırılan bu yasa taslağı üzerinde hâlâ çalışıldığını belirtti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.