Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus askerlerin Ukraynalı iki sivili öldürdüğü görüntüler ortaya çıktı

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş devam ediyor. Rus askeri birliklerine mensup olduğu öne sürülen kişilerin Ukrayna’da sivilleri öldürdüğüne yönelik yeni görüntüler ortaya çıktı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlardaki bir kentte, Leonid Pliats ve patronunun Rus askerleri olduğu belirtilen kişiler tarafından sırtlarından vurulması sokaktaki kapalı devre gözetleme kameralarına yansıdı. BBC’nin ulaştığı görüntülerin, savaş suçu olabileceği gerekçesiyle Ukrayna’da soruşturulduğu öğrenildi.

Başkent Kiev’e giden tüm yolların savaş alanına döndüğü ve çatışmaların yoğunlaştığı dönemde, Leonid Pliats bir bisikletçide güvenlik görevlisi olarak çalışıyordu. BBC, Pliats’ı kurtarmaya çalışan Ukrayna güçleri ve Pliats’ın o gün telefonda konuştuğu insanların ifadesini aldı. Sokak kameralarından toplanan görüntüler ise zaman sırasına göre düzenledi.

Görüntülerde, Rus askeri üniformasını giyen kişiler olay yerine üzerinde V sembolü bulunan çalıntı bir kamyon ile geliyor. Pliats, tehdit oluşturmadığını göstermek için elleri havada bir şekilde askerlere yürüyor. Sesin bulunmadığı görüntülerde, askerler çit üzerinden Pliats ve patronu ile konuşuyor. Askerler ise sakin gözüküyor. Daha sonra iki Ukraynalı arkasını dönüyor ve Ruslar alandan ayrılıyor. Ancak askerler aniden arkalarına dönüp çömeliyor ve Ukraynalıları sırtından vuruyor.

Sivillerden biri olay yerinde hayatını kaybederken, Pliats bir şekilde ayağa kalkmayı başarıyor ve kan kaybını yavaşlatmak için kemeriyle kalçasını sıkıyor. Daha sonra tökezleyerek yardım çağrısında bulunacağı kabinine gidiyor.

Arkadaşı Vasyl Podlevskyi, kan kaybeden arkadaşıyla o gün iki kez konuşuyor. Pliats’ın Podlevskyi’ye anlattığına göre, Rus askerleri sivilleri vurmadıklarını ifade etmesine rağmen Pliats’ı vuruyor.

Leonid Pliats öldürüldüğünde 65 yaşındaydı. (Fotoğraf: BBC)

Podlevskyi o günkü konuşmada Pliats’a “En azından yaralarını saramaz mısın?” diye sorduğunu, Pliats’ın da “Vasya kendimi buraya zar zor attım. Her yerim çok acıyor. Çok kötü hissediyorum” şeklinde cevap verdiğini hatırlıyor.

Podlevskyi daha sonra Pliats’a orada beklemesini söylediğini ve Kiev’i koruyan gönüllü birliklere telefon ettiğini belirtiyor.

Gönüllü birliklerde görev alan Saşa ve Kostya, cep telefonlarından BBC muhabirine Rus tanklarının pozisyonlarından nasıl geçtiğinin videosunu gösteriyor. İkilinin görevinin yol boyunca konumlanmış Ukrayna ordusuna Rusya’nın askeri hareketlerini gerçek zamanlı olarak iletmek olduğu belirtiliyor. Leonid Pliats yaralanınca ise yeni görevleri E40 karayolunu geçip onu kurtarmak olmuştu.

Sayıca daha az ve yalnızca hafif zırha sahip Saşa ve Kostya, Pliats’ın ölmek üzere olduğunun farkındaydı ancak beklemeye karar verdiler.

Saşa, Pliats’ı rahatlatmak için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını “Onunla telefonda konuştuk, sakinleştirmeye çalıştık. Her şeyin yolunda olduğunu, her şeyin düzeleceğini söyledik. ‘Hayatta kalacaksın’ dedik” sözleriyle açıklıyor.

Saşa, “Ona yolda olduğumuzu söyledik. Bu belki ona yardımcı olmuştur, belki. Ancak maalesef, onun yanına gidebildiğimizde ölmüştü” diyor.

BBC muhabiri, ölümlerden sorumlu kişilere ilişkin deliller olduğunu öne sürüyor. Askerlerden biri, görüntülendiklerini fark ederek bir güvenlik kamerasını kırıyor. BBC elde ettiği görüntüleri Kiev bölgesinin emniyet amiri ile paylaştı. Emniyet amiri, Kiev’e giden yol boyunca 37 sivilin vurularak öldürüldüğünü belirtti.

Savcılık bürosu ise Leonid Pliats ve patronunun ölümünü muhtemel bir savaş suçu olarak soruşturduklarını açıkladı. Ukrayna’da buna benzer on bin dava bulunuyor.

Leonid Pliats’ın kızı Yulia Androşçuk yaşadığı üzüntüyü “Babam asker bile değildi. Emekliydi. 65 yaşında bir adamı öldürdüler. Ne için?” sözleriyle ifade etti. Pliats’ın kızı yurt dışında ve savaş sebebiyle henüz babasını defnedemedi.

Androşçuk bir gün babasını öldürenlerin hesap vereceğini umuyor. Şu an tek isteği insanların babasına ne olduğunu öğrenmesi ve bu zulmün sona ermesi.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.