Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soma katliamının 8. yılı: ”İsimleriyle değil sayılarıyla anılan canları unutmayacağız, unutturmayacağız”

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde kömür madeninde yaşanan patlamanın sekizinci yıl dönümünde sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek, patlamada ölen 301 madenciyi andı. Enerji, Sanayi, Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Sekreteri Serkar Ertuğrul  ”Özellikle madenlerde özelleştirmeler durdurulmalı, taşeron istihdam ve rödovans modeli terkedilmelidir” dedi.

Aralarında Kamu Emekçi Sendikası (KESK), Enerji, Sanayi, Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Ankara’da toplantı düzenlendi. Ortak açıklamayı ESM Genel Sekreteri Serkar Ertuğrul okudu ve “Özellikle madenlerde özelleştirmeler durdurulmalı, taşeron istihdam ve rödovans modeli terkedilmelidir. Tüm çalışanlara kamusal, nitelikli, güvenceli bir gelecek sunulmalıdır” dedi.

Ertuğrul 301 maden işçisinin öldürülmesinden sorumlu olanların yargılamasının altı yıl sürdüğünü ve
13 Mayıs 2014 tarihinde ülke ve dünya tarihinin en büyük iş cinayetlerinden birisi yaşanarak ve 301 maden emekçisi hayatını kaybetmişti. Aradan geçen altı yılın ardından 15 Nisan 2020 tarihinde çıkarılan infaz yasası ile tutuklu tüm sanıklar tahliye edilerek “vicdanların bir kere daha göçük altında bırakıldığını” vurgulayan Ertuğrul, şunları söyledi:

“Yapılan göstermelik yargılamalarda mahkeme heyeti ve bilirkişiler defalarca değiştirilerek davanın içi boşaltıldı. Kaza sonrası kıdem tazminatı hak edecek şekilde hizmet akdi sona eren maden emekçilerinin tazminatları uzun süre ödenmedi. Madencilerin kararlı mücadelesi ile 7. Yılın sonunda tazminatların TKİ tarafından ödenmesine karar verildi.”

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nin 30 Eylül 2020’de verdiği, istinaf mahkemesinin de onadığı kararda ceza “Bilinçli Taksirle Öldürme” suçundan değil, olası kasıtla öldürme ve yaralama suçundan ceza verilmişti. andırılması kararına varmıştı. Ertuğrul, yargılama sürecinde hukuksuzluklar yaşandığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Patron Can Gürkan, 301 madencinin her birisi için 8 gün hapis cezası almış, sorumlu müdür dâhil şirketin yönetim kurulundaki herkes beraat etmiş, Sahanın şirket tarafından işletilmesine onay veren, iş güvenliğini hiçe sayarak üretim yapılmasına göz yuman kamu görevlilerinin hiçbiri bu davada yargılanmamıştır. Fakat görev, yetki ve sorumluluklarında rödovanslı sahanın iş sağlığı ve güvenliğinden sorumluluğu bulunmayan, sadece üretim ve kaliteyi takip etmekle görevlendirilmiş TKİ Kontrol Mühendisleri günah keçisi ilan edilmiş ve mahkeme tarafından ağır cezalara çarptırılmışlardır. 

Her yıl binlerce emekçinin ölmesine, sakatlanmasına ya da meslek hastalığına yakalanmasına neden olan çalışma hayatının bir an önce terk edilmesini ve ciddi bir kamu denetimi oluşturulması gerektiğini belirten Ertuğrul şöyle konuştu:

‘Özellikle madenlerde özelleştirmeler durdurulmalı, taşeron istihdam ve rödovans modeli terkedilmelidir. Tüm çalışanlara kamusal, nitelikli, güvenceli bir gelecek sunulmalıdır.” diyerek, Soma’da, Ermenek’te, Karadon’da, Kozlu’da ve nicelerinde kaybedilen maden emekçilerini anıp, ”Emekçilerin çalışırken ölmedikleri, yaralanmadıkları, meslek hastalığına yakalanmadıkları, eşit ve özgür bir dünya istiyoruz.”

“Hem kamuda hem de özel sektörde, özelleştirmeler, neoliberal politikalar, kar hırsıyla yaşanan işçi cinayetlerinde Türkiye’nin dünyada birinciliği elden bırakmadığından söz etmemiz gerekiyor. Bir an önce hem işçi sağlığı güvenliği açısından yeterince tedbirlerin alınması, işçilerin, kamu emekçilerinin korunmasına dönük yasal yükümlülükleri iktidarın yeniden öne çekerek gerekli tedbirlerin alınması ve dört yıldır toplanamayan KHK ile kapatılan İşçi Sağlığı Güvenliği Konseyi’ne ilişkin de bir an önce yasal düzenlemenin yapılmasını istiyoruz”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.