Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nden İnek Bayramı’na inceleme – Mescid Topluluğu suç duyurusunda bulundu

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde (SBF) gerçekleştirilen İnek Bayramı etkinliği ile ilgili inceleme başlatıldığını duyurdu. 1930’lardan bu yana süren İnek Bayramı geleneğinin parçası olarak temsili bir imamın, inek duasını okuyarak başladığı bayram etkinlikleri, başta Cebeci Mescid Topluluğu olmak üzere bazı çevreler tarafından hedef gösterilmişti.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi – Mülkiye’nin 80 yılı aşkın süredir kutladığı geleneksel İnek Bayramı, 12-13 Mayıs günlerinde gerçekleştirildi. 2017 yılında bayramın yasaklanmaya çalışılmasının ardından temsili imam ve inek duası mizansenleri kaldırılmıştı. Koronavirüs nedeniyle iki yıldır yapılamayan bayramda imam ve inek duası, 2016’dan sonra ilk kez tekrar sahnedeydi. Ankara Üniversitesi Rektörlüğü ise bugün (15 Mayıs) sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklama ile “Fakültemiz ve üniversitemiz ilkeleri ile bağdaşmayan ve asla tasvip edilemeyecek olay ile ilgili disiplin ve adli inceleme başlatılmıştır” dedi.

İnek Bayramı’nda imamın sahne almasının ardından Cebeci Mescid Topluluğu denilen bir grup başta olmak üzere, bazı çevreler imamı ve bayram etkinliklerini hedef göstermişti. Topluluk, cuma (13 Mayıs) günü Cebeci Kampüsü önünde bir açıklama yaptı ve ardından suç duyurusunda bulundu. İmamı canlandıran öğrenciye yönelik tehdit ve hakaret paylaşımlarında bulunan kişiler, “İslami değerlere hakaret edildiğini” ileri sürdü.

Mülkiyeliler Birliği’nden tepki: “İnek Bayramı geleneğimizdir, öğrencilerimizin yanındayız”

SBF mezunlarının derneği olan Mülkiyeliler Birliği, rektörlüğün İnek Bayramı hakkında inceleme başlatıldığına yönelik açıklamasına tepki gösterdi. Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi adına yapılan açıklamada, rektörlüğün takındığı tavırdan vazgeçmesi çağrısı yapıldı ve şu ifadelere yer verildi:

“Ankara Üniversitesi Rektörlüğü bu açıklamasıyla sosyal medyada yürütülen siyasal linçten yana tavır almıştır. ‘Fakültemiz ve üniversitelerimiz ilkeleri ile bağdaşmayan’ olay olarak tarif edilen İnek Bayramı ve İnek Bayramı bileşenleri, tarihi Ankara Üniversitesi’nin ötesine geçen Mülkiye’nin geleneğidir! Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ilkeleri ise bu köklü tarihten, akademik birikiminden, eleştirel, mizah dolu ve hicivle beslenen değerlerinden oluşmaktadır.”

İnek Bayramı fakülte değerleriyle bağdaşmıyor mu?

Ağustos 2020’de Ankara Üniversitesi rektörlüğüne atanmadan önce, dört dönem AKP milletvekilliği yapan Necdet Ünüvar ve rektörlük, sosyal medyada gösterilen tepkinin ardından harekete geçti. Disiplin soruşturması ve adli soruşturma açılacağının duyurulması, bir kesim tarafından memnuniyetle karşılanırken, bayramı sahiplendiğini belirten Mülkiye öğrenci ve mezunları tarafından tepki gördü. 

Mekteb-i Mülkiye 1859’da kuruldu. 1946 yılında kurulan Ankara Üniversitesi’nin çatısı altına, 1950 yılında SBF adını alarak girdi. İnceleme başlatılmasına tepki gösterenler, Ankara Üniversitesi kurulmadan önce kutlanmaya başlayan bayramın değil, bayrama yönelik baskıların fakülte değerleriyle bağdaşmadığını söylüyor. SBF’nin resmi sayfasında da paylaşılan İnek Bayramı tarihi anlatılırken “1970’Ii yılların başlarında öğrenci olaylarının sıkıntısı, güvenlik nedenleri ve bazı öğrenci gruplarının bu tür bir şenliği yersiz ve yakışıksız bulmaları yüzünden kutlanmaz olan İnek Bayramı, 1982 yılından itibaren tekrar kutlanmaya başlanmıştır” ifadeleri yer alıyor.

Ne olmuştu?

İnek Bayramı, ilk olarak 2017’de yapılacak olan bayram öncesinde “dini değerlere hakaret edildiği” gerekçesiyle hedef alınmış ve mezun olduğu halde bir önceki yılın imamına okul tarafından açılan soruşturmada ceza verilmiş ancak mahkeme cezayı usulsüz bularak iptal etmişti. Açılan ceza davası da beraat ile sonuçlanmıştı.

Mülkiyeliler Birliği 18 Ocak 2022’de yaptığı açıklama ile, 2016 İnek Bayramı’nda imamı canlandırdığı için hedef gösterilen ve yargılanan üyesi hakkında verilen beraat kararına yapılan itirazın, istinaf mahkemesi tarafından reddedildiğini ve beraatın kesinleştiğini duyurmuştu. Açıklamada “Tenkiti mizahla buluşturan İnek Bayramı fakültemizin köklü geleneklerindendir; Mülkiye’nin bir ruhu varsa, o ruh İnek Bayramı’ndadır. Tüllabın bayramı her daim mübarek olsun” denilmişti.

Altı yıl sonra sahneye çıkan imama, etkinliğin gerçekleştiği SBF Aziz Köklü Salonu’nda birkaç kişi tepki göstermiş ancak bu kişiler yuhalanmış ve ardından SBF Dekanı Orhan Çelik salonu terk etmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.