Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Mayıs 2022): Pınar Gültekin davasında karar bekleniyor

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Edanur Tanış, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Gamze Elvan kısa bir izne ayrıldı, bir müddet ben sunacağım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 23 derece. Ankara yağmurlu 23, İzmir güneşli 29, Antalya güneşli 27, Diyarbakır parçalı bulutlu 26 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanıyor.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyecek. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP’li 10 milletvekili, Gezi davasında 18’er yıl hapisle cezalandırılan sekiz ismin aileleriyle kahvaltıda buluştu. “Demokrasi mücadelesinde bedel ödeyen insanlar bulunduğunu” söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bizim görevimiz de bedel ödeyenlerin yanında durmak, onların sözcülüğünü yapmak” dedi. Kaftancıoğlu ise duygularını, “Bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da dayanışmaya, örgütlenmeye, örgütlülüğe devam diyorum” sözleriyle dile getirdi. 

Gazeteci Sedat Bozkurt, Kısa Dalga’da çıkan yazısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk kez seçimi kaybetmekten bahsettiğini yazdı. Bozkurt yazısında, “Ve Erdoğan ilk kez bu dostlarıyla paylaştı; ‘TBMM’de çoğunluğu kıl payı kaybediyoruz ama Cumhurbaşkanlığını kazanma ihtimalimiz sürüyor.’ Bu konuda detaylara girilmedi çünkü sohbetler politik bir hat üzerinden yürümüyordu. Ama bu açıklamalar çok önemliydi. İlk kez Erdoğan geleceğe dönük olumsuz bir tablo çiziyordu, kaybetmekten söz ediyordu” ifadesini kullandı.

Prim gün sayısını doldurup, yaşı doldurmayı bekleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), dün (15 Mayıs) İstanbul Maltepe Etkinlik Alanı’nda miting için buluştu. Yıllar önce yapılan düzenlemeyle emeklilikleri için yaş sınırına takılan emekçiler, yoğun bir katılım ile miting alanını doldurdu. Alana çok sayıda siyasetçi de geldi. Maltepe’de EYT mitingine katılan siyasetçiler arasında Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül vardı. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da alanda yerini aldı. 

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili altı sanığın yargılandığı dava bugün Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek. Bugünkü duruşmada kararın çıkması bekleniyor. Bir önceki duruşmada “Pınar Gültekin Davası” hesabından yapılan paylaşımlara göre tutuklu sanık Cemal Metin Avcı, “can güvenliği” gerekçesiyle duruşmaya getirilmedi ve Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.

Kürt sanatçı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs tarihinde Kocaeli’nin Derince ilçesinde bulunan Derince Açık Hava Sahnesi’nde vereceği konser, AKP’li belediye tarafından iptal edildi. Karara tepki gösteren CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Gece müzik yasak. Gençler KPOP seviyor, yasak. AKP belediyesinde Kürtçe müzik yasak. Eğlenmeyi yasaklayan bir anayasa değişikliği getirsinler, yakışır onlara. Özgür doğduk, özgür öleceğiz bu vatanda. Bunu kafana sok AKP. Geceye Dar Hejiroke iyi gider” diyerek Aynur Doğan’ın şarkısını paylaştı. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 15 lira 49 kuruş, euro kuru ise 16 lira 12 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 453 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 902 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 109,72 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Finlandiya ve İsveç NATO’ya üyelik sürecini hızlandırdı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauili Niinistö, resmen NATO’ya katılmaya ve üyelik başvurusunda bulunmaya karar verdiklerini açıkladı. Türkiye ise Finlandiya ve İsveç’in üyelikleriyle ilgili çekimser tavır aldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her iki ülkenin üyeliğiyle ilgili temaslarda bulundu. Çavuşoğlu,  Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Blinken, Türkiye ile fikir birliğine varacaklarına inandıklarını söyledi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği sorunlar hakkında Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi. NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın ardından konuşan Çavuşoğlu, “NATO’nun genişlemesine karşı değiliz ama teröre destek verilmesini kabul edemeyiz” dedi. NATO Genel Sekreteri, Stoltenberg, Türkiye’nin Finlandiya’nın üyeliğiyle ilgili endişelerinin giderileceğini söyledi. İsveç hükümeti, NATO üyeliğini görüşmek için diplomatlardan oluşan bir heyeti Türkiye’ye göndermeye karar verdi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre ziyaret kapsamında, Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı, Erdoğan ve Tebbun’un başkanlığında bugün Ankara’da yapılacak. Salı günü İstanbul’da düzenlenecek Türkiye Cezayir İş ve Yatırım Forumu’na Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tebbun başkanlık edecek.

ABD’nin New York eyaletinin Buffalo kentinde dün öğleden sonra bir süpermarkete saldırı düzenlendi. Saldırıda 10 kişi öldü, üç kişi yaralandı. Vurulanlardan dört kişinin süpermarkette çalıştığı, ölenler arasında güvenlik görevlisi olan ve saldırgana müdahale etmeye çalışan emekli bir polisin de yer aldığı belirtildi. Saldırganın Payton Gendron isimli 18 yaşında beyaz bir erkek olduğu açıklandı. Saldırganın askeri kıyafetler ve zırh giydiği öğrenildi. Buffalo kenti dışından gelen saldırganın hedef aldığı 13 kişiden 11’inin siyah olduğu öğrenildi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

İspanya 1. Futbol Ligi’nde (La Liga) sezonun bitimine bir hafta kala sahasında Barcelona ile 0-0 berabere kalan, milli futbolcular Enes Ünal ve Okay Yokuşlu’nun formasını giydiği Getafe, ligde kalmayı garantiledi.

Herbalife Nutrition Kadınlar Basketbol Süper Ligi final serisi üçüncü karşılaşmasında, ÇBK Mersin Yenişehir Belediyespor’u deplasmanda 97-71 mağlup eden Fenerbahçe Safiport seride durumu 3-0’a getirdi ve şampiyon oldu. Toplamda 16. şampiyonluğunu elde eden Fenerbahçe Safiport üst üste de dördüncü kez mutlu sona ulaştı. 

Roma Açık Tenis Turnuvası tek erkekler finalinde, dünya 1 numarası Sırp tenisçi Novak Djokovic, dünya 5 numarası Stefanos Tsitsipas’ı 6-0 ve 7-6(5)’lik setlerle 2-0 yenerek, Roma’da altıncı şampiyonluğunu kazandı.

Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.