Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (17 Mayıs 2022): Millet Bahçesi yapılmak istenen Atatürk Havalimanı’nda protestolar

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Edanur Tanış, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 25 derece. Ankara güneşli 22, İzmir güneşli 29, Antalya güneşli 27, Diyarbakır parçalı bulutlu 26 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

MHP, HDP ve CHP bugün grup toplantısı yapacak. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, iş makineleriyle yıkımın başladığı Atatürk Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yakında bir fidan dikim töreni yapılacağını duyurdu. Kurum, havalimanının ilk fidanlarıyla buluşmak için “gün saydığını” söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yıkımla ilgili  “Bu işte bir damla mürekkebi olan herkes vatan hainidir. O makinelerin müteahhiti; sana ise özel ilgi göstereceğiz” dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yarın saat 11.00’de Atatürk Havalimanı’na gidiyoruz. Atatürk’e, doğaya, kente düşman olanlara bir çift sözümüz var. Doğa dostu kurumlar ve kişileri bekliyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Belediye Meclisi’nde AK Parti-MHP grubunun oylarıyla kabul edilen öğrencilerin toplu ulaşıma yapılan yüzde 40’lık zamdan muaf olması kararını veto etti.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı ilk çeyrek işsizlik verilerini açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 puan, işsiz sayısın ise 50 bin kişi artış kaydetti. Böylece işsizlik oranı yüzde 11,4’e, işsiz sayısı da 3 milyon 845 bin kişiye yükseldi.

Kırıkkale’de eski eşi Emine Bulut’u 10 yaşındaki kızının yanında boğazından bıçaklayarak öldüren Fedai Varan’a verilen ceza kesinleşti. Daire,  21 Ekim 2019’da “kasten öldürme” suçundan müebbet hapse mahkûm edilen Varan hakkındaki davanın temyiz incelemesini tamamladı. Haksız tahrik ve takdir indirimi talebiyle yapılan itirazları reddeden Yargıtay, yerel mahkemenin Varan hakkındaki hükmünü onadı.

Avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu’nun öldürülmesiyle ilgili soruşturmada iddianame tamamlandı. Kadir Yasak, Seccad Yeşil ve Serkan Dakman hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası, Ali Yasak ve Abdulkadir Kara’ya ise ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi.

Haber: Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetinde istenen cezalar belli oldu

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 15 lira 49 kuruş, euro kuru ise 16 lira 12 kuruştu. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 453 puanda kapatmıştı. Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 902 liraydı. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 109,72 dolar.

Haber: CDS primi 700 baz puanı geçti, Türkiye finansman kaynakları için daha riskli – Doç. Dr. Hakkı Öztürk: “Devletin borçlanma maliyeti artıyor”

Haber: Ekonomist İris Cibre kur korumalı mevduat sistemini Medyascope’a değerlendirdi: “Türkiye’nin mevduat hesaplarının yüzde 70’i hâlâ dövize endeksli”

Dünya gündemine bakalım.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun Türkiye’yi ziyaret edeceğine ilişkin yaptığı açıklamayı düzeltti. İsveçli Bakan Linde, yaptığı açıklamada, diplomatik heyetin bu hafta içinde Ankara’da görüşmelere başlayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de bir araya geldiği Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi, hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Biz bunların neyine güveneceğiz? Pazartesi günü Türkiye’ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler, kusura bakmasınlar, yorulmasınlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan’ın vefatı nedeniyle Abu Dabi’ye taziye ziyaretinde bulunacak.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Mayıs’taki ziyareti vesilesiyle Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’la ikili görüşme gerçekleştirecek.

Fransa Başbakanı Jean Castex, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunarak beklenen kabine revizyonunun önünü açtı. Castex sonrası boşalan koltuğa 61 yaşındaki mevcut Çalışma Bakanı Elisabeth Borne atandı. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Borne’un başbakan olarak atandığı ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirildiği belirtildi. Böylece bu göreve 30 yıl sonra ilk defa bir kadın politikacı atanıyor.

McDonalds, 30 yıllık faaliyetin ardından Rusya’dan temelli olarak ayrılacağını ve restoranlarını satmaya başladığını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli fast food zinciri, ayrılma kararına gerekçe olarak Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana yaşanan “insani krizi” ve ülkede “öngörülemeyen çalışma ortamını” gösterdi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Galatasaray, Süper Lig’in 37. haftasında Adana Demirspor’u ağırladı. Sarı-kırmızılılar, yenik duruma düştüğü karşılaşmada rakibini 3-2 mağlup ederek taraftarına galibiyet ile veda etti. Süper Lig’de iki maç aradan sonra galip gelen Galatasaray, puanını 51’e çıkardı. Ligdeki son beş maçını kaybeden Adana Demirspor ise 52 puanda kaldı.

ING Basketbol Süper Ligi play-off çeyrek final ikinci maçında Galatasaray Nef, Bahçeşehir Koleji’ni 98-94 yendi. Bu sonuçla seriyi 2-0 kazanan Galatasaray Nef, yarı finale yükseldi. Günün diğer maçında Gaziantep Basketbol, deplasmanda Darüşşafaka’yı 91-66 mağlup etti. Gaziantep temsilcisi, bu sonuçla iki galibiyete ulaşan takımın yarı finale yükseleceği seride durumu 1-1’e getirdi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.