Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 83. gün: 264 Ukrayna askeri kuşatma altındaki Azovstal Çelik Fabrikası’ndan tahliye edildi

Ukraynalı yetkililer, iki aydan uzun süredir Rusya askeri kuvvetlerinin kuşatması altında olan Mariupol kentindeki Azovstal Çelik Fabrikası’ndan 264 yaralı Ukraynalı askerin tahliye edildiğini duyurdu. Tahliye edilen askerler, tedavi için Rusya kontrolündeki Donetsk bölgesine götürüldü. 

Ukrayna’nın Mariupol kentinde 82 gündür Rusya’nın kontrolünde bulunan Azovstal Çelik Fabrikası’ndan 264 yaralı asker tahliye edildi. Ukrayna, Mariupol’de direnişin sembolü haline gelen Azovstal’daki askerlerin tahliye edilmesinin ardından fabrikanın kontrolünü Rusya’ya bıraktı.

Ağır yaralı askerler Rusya kontrolündeki Novoazovsk’ta

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Maliar dün (16 Mayıs) yaptığı açıklamada, ağır yaralı 53 askerin Rusya’nın kontrolündeki Novoazovsk kasabasındaki bir hastaneye götürüldüğünü söyledi. Maliar, fabrikadan tahliye edilen 200’den fazla askerin Rusya destekli ayrılıkçı grupların kontrolündeki Olenivka kasabasına nakledildiğini belirtti. Maliar, yaralı askerlerin fabrikadan tahliye edilmesi karşılığında esir alınan Rus askerlerinin serbest bırakılacağını duyurdu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, askerlerin görevini yerine getirdiğini ve şu anki amaçlarının orada bulunan personelin hayatını kurtarmak olduğunu belirtti.

Zelenskiy’den açıklama

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Instagram hesabında yayımladığı bir videoda Ukrayna ordusunun, istihbaratının ve müzakere heyetinin, Kızılhaç ve Birleşmiş Milletler’in organize ettiği tahliyeye katkıda bulunduğunu söyledi. 

Müzakereler devam edecek

Zelenskiy, tahliye edilen Ukrayna askerlerinin Rusya’nın kontrolü altındaki bölgelerden salınmasını beklemediğini belirterek, askerlerin serbest bırakılmaları için müzakerelerin “hassas bir şekilde” devam edeceğini dile getirdi.

Mariupol’deki direnişin sembolü Azovstal olmuştu

Azovstal Çelik Fabrikası, Mariupol Rusya’nın askeri kuvvetleri tarafından ele geçirildikten sonra bile yüzlerce askerin orada savaşmaya devam etmesiyle bir direniş sembolü haline gelmişti. Fabrikanın içinde yaklaşık 600 askerin bulunduğu düşünülüyordu.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.