Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye sesini yükseltti, ortam gerildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Almanya’nın başkenti Berlin’de geçen cumartesi (14 Mayıs) katıldığı NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin feminist politikasından rahatsız olduğu iddia edildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini görüşmek için geçen cumartesi günü (14 Mayıs) Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya geldiği toplantıda kriz halinde” olduğu öne sürüldü.

“Tarihi bir andı

Reuters’ın bir NATO diplomatına dayandırdığı haberinde; Çavuşoğlu’nun, Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini kabul etmek için şart sunduğu ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye karşı sesini yükselttiği iddia edildi. Reuters’a, Çavuşoğlu’nun çok fazla drama yarattığını belirten bir diplomat Hepimiz için tarihi bir andı ancak Çavuşoğlu, Linde’nin ‘feminist politikasından’ rahatsız olduğunu söyledi” dedi.

Çavuşoğlu’nun ne istediğini anlamaya çalıştıklarını söyleyen başka bir diplomat da utanç verici bir an yaşadıklarını dile getirdi.

Dünya basını: Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkışı nasıl yankı buldu?

Linde’nin yorumları NATO üyeliğine yardımcı olmuyor

Reuters’ın ulaştığı Türk bir diplomat, “Finlandiya’dan gelen açıklamalar özenle hazırlanmışken Linde’nin yorumları İsveç’in NATO üyeliğine yardımcı olmuyor” açıklamasında bulundu.

Neler yaşandı?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasına ilişkin “Biz bunların neyine güveneceğiz? Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar” demişti.

Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine karşı net bir tavır almadığını ifade ederken “Kaldı ki, bu süreç içinde bu terör örgütlerine karşı kalkıp biz karşıyız deseler bile ki tam aksini teslim etmeleri gereken bazı teröristlerle ilgili teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var” diye konuşmuştu.

İsveç ve Finlandiya, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO’ya resmi olarak başvurularını bugün iletti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Janset Atacan

İddia: Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin ön görüşmeleri engelledi
Finlandiya ve İsveç, NATO’ya resmi üyelik başvurusu yaptı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.