Güne Başlarken (19 Mayıs 2022): Bolu Belediyesi’nden Arapça ilan – “İstenmiyorsunuz, gidin”

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Ben Edanur Tanış, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 17 derece. Ankara yağmurlu 18, 26, İzmir yağmurlu 22, Antalya yağmurlu 24, Diyarbakır güneşli 28 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Gençlik Kolları’nın düzenleyeceği Büyük Gençlik Yürüyüşü’ne katılacak. Yürüyüş Ankara Güvenpark’ta başlayacak. 

Video: İYİ Parti lideri Meral Akşener’in gençlerle Aslanlı Yol’da yürüyüşü | Atatürk için ne yazdı?

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, kendisine “istihbaratçı artığı” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve “saray beslemesi” eleştirisi yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Twitter’dan yayımladığı bir videoyla sert yanıt verdi. “Zafer Partisi’nin kurulmasıyla Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki ‘kayıkçı kavgasının’ bozulduğunu söyleyen Özdağ, “Erdoğan ‘İstihbaratçı artığı’ demiş bana. Enişten mi söyledi?” dedi.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile dün bir araya geldi. Atatürk Havalimanı’nın yıkılmasına ilişkin konuşan Davutoğlu “Başbakanlığıma mal olan imar yasasını çıkarmak için çok çaba sarf ettim. Sırf yıkımı engelleyebilmek için burada herhangi bir yeni yapılaşmaya izin verilmeyecek demiştim. Millet Bahçelerini dolara dönüştürecekler” dedi. Atatürk Havalimanı’nın yıkılmasını eleştiren İnce de “Bu pist için çok pahalı bir iş yok etme. Moğollar gibi istilacı, yok ediyor ve yaptıklarının kutsal olduğunu anlatıyor” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 1 Haziran’da İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılmak için Mısır’a gidecek. Nebati’nin ziyareti, dokuz yıl aranın ardından Mısır’a bakanlık düzeyinde yapılacak ilk ziyaret olacak.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, reklam panolarına astırdığı Arapça yazılı ilanla sığınmacılara, “Sizinle paylaşacak ekmeğimiz ve suyumuz kalmadı. Artık istenmiyorsunuz, dönün ülkenize” dedi.

Video: Tanju Özcan’ın mültecilere yönelik açıklamalarına kentte yaşayanlar ne diyor?

CHP, Bursa’dan İstanbul’a alınan ve 21 Mayıs Cumartesi günü Maltepe’de yapılacak olan miting için hazırlıkların sürdürürken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği Türkiye’de yaşayan vatandaşlarını bu konuda uyardı. ABD Büyükelçiliği’nin internet sitesinde yayınlanan uyarı metninde şu ifadeler yer aldı: “Emniyet Genel Müdürlüğü önlem aldı. Geçmiş protestolarda tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve öldürücü olmayan mermiler kullanıldı. Bu mitingde de benzer önlemlerin alınması kuvvetle muhtemeldir. Öngörülemez olabileceği ve şiddete dönüşebileceği için gösterilerden ve protestolardan kaçının.”

Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenler ve öğrencilerin rektör atamasına direnişi 500 günü doldurdu. 500. günde yine kampüste buluşan öğrenci, akademisyen ve mezunlar, rektör seçimle belirlenene kadar protestolarına devam edeceklerini duyurdu. Her gün sürdürdükleri nöbetlerine bugün bir akşam nöbeti de ekleyen akademisyenler, rektörlük binasından çıkan Naci İnci’yi yuhaladı.

Haber: Boğaziçi Üniversitesi direnişinin 500. günü: Rektör Naci İnci akşam nöbetinde yuhalandı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSPARK’ın işlettiği otoparkların ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını oybirliği ile kabul etti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 15 lira 96 kuruş, euro kuru ise 16 lira 76 kuruştu. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 393 puanda kapatmıştı. Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 932 liraydı. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 110,36 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy hakkında dava açarak, ENAG’ın veri yayınlamaması için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu. Ulusoy Twitter hesabından yaptığı açıklamada, TÜİK’in ihtiyati tedbir kararı aldırma talebinin tüm mahkemelerce reddedildiğini açıkladı. Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan Ulusoy, ENAG’ın engellere rağmen verileri yayınlamaya devam edeceğini söyledi.

Dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveç ve Finlandiya ile ABD başta olmak üzere çeşitli NATO ülkelerinden mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri yaptı. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerinin ele alındığı görüşmelerde Kalın, “terör örgütlerine verilen desteğin kabul edilemez olduğunu, Türkiye’nin bu konudaki kaygılarının giderilmesi için adım beklediğini” söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusunu memnuniyetle karşıladıklarını ve ortak güvenliğe yönelik herhangi bir tehdide karşı tetikte kalmak için Finlandiya ve İsveç ile birlikte çalışacaklarını bildirdi. Biden, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson’u Beyaz Saray’da ağırlayacak.

Haber: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye sesini yükseltti, ortam gerildi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde görüştü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulanan Çavuşoğlu, “stratejik mekanizma kapsamında çok pozitif bir görüşme yaptıklarını” söyledi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Avrupa Ligi’nde heyecan sona erdi. Normal süresi ve uzatma bölümleri 1-1 sona eren maçta Rangers’ı penaltılar ile geçen Eintracht Frankfurt, Avrupa’nın iki numaralı kupasında mutlu sona ulaştı. Almanya temsilcisi, 42 yıl aradan sonra bu başarıyı tekrarlamış oldu. Eintracht Frankfurt, aynı zamanda Avrupa Ligi tarihinde Chelsea ve Villarreal’in ardından sezonu namağlup tamamlayan üçüncü takım olmayı başardı.

Turkish Airlines EuroLeague’de üst üste üçüncü, toplamda dördüncü kez Final Four’a yükselme başarısı gösteren son şampiyon Anadolu Efes, bugün TSİ 19.00’da Olympiakos karşısında yarı final maçına çıkacak. Ergin Ataman’ın öğrencilerinin hedefi, üst üste ikinci kez kupaya uzanmak. Bu müsabakanın kazananı, Barcelona – Real Madrid eşleşmesinin galibiyle 21 Mayıs Cumartesi günü oynanacak finalde kupa için karşı karşıya gelecek. Barcelona – Real Madrid maçı ise bugün TSİ 22.00’de oynanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.