Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Huawei Kanada’da yasaklandı, Çin kararı kınadı

Kanada, Çin merkezli Huawei ve ZTE’nin beşinci nesil (5G) kablosuz ağlarda kullanılmasını yasaklayacağını duyurdu.

Kanada, Çin merkezli telekom ekipmanı üreticileri Huawei ve ZTE’nin 5G telefon ağlarında çalışmasını yasaklayacağını açıkladı. Ottava hükümeti, dün (19 Mayıs) Kanada’daki kablosuz operatörlerin yüksek hızlı 5G ağlarına Huawei veya ZTE ekipmanlarıyla erişilemeyeceğini duyurdu.

Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne, Huawei ve ZTE’ye ait ürün ve hizmetlerin ülkedeki telekomünikasyon sistemlerine dahil edilmesinin yasaklanacağını doğruladı.

“Telekomünikasyon altyapımızı korumak için gerekli tüm önlemleri alacağız” diyen Champagne, halihazırda bu firmaların ekipmanlarını kurmuş olan sağlayıcıların kullanımını durdurması ve kaldırması gerekeceğini de sözlerine ekledi.

Çin kararı kınadı

Çin, Kanada’nın kararını “siyasi manipülasyon” olarak nitelendirdi ve kınadı. Kanada’nın bu kararı ABD ile ortaklaşa aldığını iddia eden Pekin yönetimi, kararın amacının Çin merkezli şirketleri bastırmak olduğunu öne sürdü.

Kanada’daki Çin Büyükelçiliği, “Çin bu olayı kapsamlı ve ciddi bir şekilde değerlendirecek ve Çinli şirketlerin meşru hak ve çıkarlarını korumak için gerekli tüm önlemleri alacaktır” açıklamasında bulundu.

Kanada ve Çin ilişkileri 2018’de bozulmuştu

Kanada ve Çin arasındaki ilişkiler, Aralık 2018’de Kanada’nın Huawei Mali İşler Başkanı Meng Wanzhou’yu ABD’nin iade talebi üzerine tutuklamasının ardından bozulmuştu. Çin, Meng’in tutuklanmasından sonraki günlerde iki Kanada vatandaşını hapsetmişti.

Meng, ABD ile anlaşarak Çin’e dönmüş ve Çin’deki iki tutuklu da serbest kalmıştı.

Kaynak: Bloomberg

Derleyen: Ali Ege Karadağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.