Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası açıkladı: Özel sektörün yurtdışı kredi borcu 167,3 milyar dolar

Merkez Bankası (MB), özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcunu açıkladı. Mart ayı sonu itibariyle toplam kredi borcu 2021 yıl sonuna göre 1,7 milyar dolar azalarak 167,3 milyar dolar oldu. Yılın ilk üç ayında uzun vadeli kredi borcunda 2,1 milyar dolar azalış, kısa vadeli kredi borçlarında ise 394 milyon dolar artış gerçekleşti. 

MB’nin açıkladığı verilere göre 2021 yıl sonunda toplam 169 milyar dolar olan, özel sektörün kısa ve uzun vadeli kredi borcu, mart ayı sonunda 167,3 milyar dolara geriledi. Ticari krediler hariç, kısa vadeli kredi borçları 394 milyon dolar artarak 7,9 milyar dolar, uzun vadeli kredi borçları ise 2,1 milyar dolar azalarak 159,5 milyar dolar oldu. Mart sonu itibarıyla kalan vadeye göre, bir yıl içinde 45,8 milyar dolar anapara geri ödemesi yapılacak. 

MB tarafından paylaşılan verilerde, borçlu ve alacaklıya göre dağılıma ilişkin değerlendirme yapıldı. Borçluya göre uzun vadeli kredi borçlarında 2021 yıl sonu itibarıyla bankaların kredi borçlanmalarının 1,1 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaların 1,4 milyar dolar ve bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi borçlanmalarının 80 milyon dolar azaldığına dikkat çekildi. Aynı dönemde bankaların kısa vadeli kredi borçlanmaları 484 milyon dolar, finansal olmayan kuruluşların kredi borçlanmaları ise 92 milyon dolar artış gösterdi.

Döviz kompozisyonuna göre özel sektörün kredi borcu incelendiğinde ise, 159,5 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 62,7’sinin dolar, yüzde 33,8’inin euro, yüzde 1,6’sının Türk Lirası (TL) cinsinden olduğu kaydedildi. 7,9 milyar dolar düzeyindeki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 41,5’inin dolar, yüzde 37’sinin euro, yüzde 17,2’sinin TL ve yüzde 4,3’ünün diğer dövizler cinsinden paralar oluşturdu. 

Uzun vadeli borçların yüzde 38,9’u, kısa vadeli borçların ise yüzde 83,8’i finansal kuruluşlardan sağlanırken, geri kalan oranlar finansal olmayan kuruluşlardan temin edildi.

Finansal hizmetler güven endeksi düştü

MB, finansal hizmetler istatistikleri ve finansal hizmetler güven endeksini (FHGE) de açıkladı. Finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kuruluş yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen 2022 yılı Mayıs ayında Finansal Hizmetler Anketi sonuçlarına göre FHGE, bir önceki aya göre 5,8 puan düşerek 172,9 seviyesinde gerçekleşti. 

Son üç aydaki iş durumu için hizmetlere olan taleple, gelecek üç aydaki hizmetlere ilişkin talep beklentisinin göz önünde bulundurulduğu endeks için şu değerlendirme yapıldı:

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya kıyasla zayıflayarak devam ettiği gözlenmektedir. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentilerin de zayıfladığı görülmektedir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.