Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: İşte Buça’daki sivil katliamının görüntüleri

New York Times, Ukrayna’nın Buça şehrinde en az sekiz Ukraynalının Rus askeri olduğu belirtilen kişiler tarafından 4 Mart’ta öldürüldüğüne yönelik kamera görüntülerine ve görgü tanıklarının ifadelerine ulaştı.

New York Times (NYT), 4 Mart’ta Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yakınlarındaki Buça şehrinde en az sekiz Ukraynalının Rus askeri olduğu belirtilen kişiler tarafından öldürüldüğüne ilişkin tanık ifadeleri ve kamera kayıtlarını yayımladı.

Rehineler geri dönmedi

Kamera kayıtlarında Rus askerlerinin bir grup insanı silah zoruyla yürüttüğü görülüyor. Ukraynalı tutsaklardan bazılarının elleri başlarının üzerinde ilerliyor. Tanıklardan birinin çektiği bir videoda da dokuz kişinin rehine olarak tutulduğu belirtiliyor. NYT’nin konuştuğu sekiz tanık, Rus askerlerin rehineleri bir ofis binasının arkasına götürdüğünü ve ardından silah seslerinin duyulduğunu söylüyor. Tanıklar, rehinelerden hiçbirinin geri dönmediğini anlatıyor.

Görsel: New York Times

NYT, 5 Mart tarihli bir kamera kaydında tanıkların ifadelerini doğrulayan görüntülerin yer aldığını bildirdi. Kayıtlarda, Yabluska Caddesi’ndeki ofis binasının yanında cansız bedenler görüldüğü ve yaşamını yitirenlerin arasında mavi bir mont giyen bir kişinin yattığı belirtildi. Gazete, aynı kişiyi eriştiği videolarda da tespit etti.

Neler olmuştu?

Geçem nisan ayında Buça’da savaş suçu işlendiğine yönelik iddialar ortaya atılmış; Rus yetkililer, Buça’dan kamuoyuna yansıyan görüntüleri yalanlamış ve provokasyon olduğunu ileri sürmüştü.

Görsel: New York Times

Tanıkların ifadeleri iddiaları güçlendirdi

Rusya, New York Times’ın ulaştığı yeni görüntülere ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Araştırma kapsamında hayatını kaybedenlerin aileleriyle de konuşan NYT muhabirleri, kayıp şahıs duyuruları için sosyal medyayı taradığını ve kamera kayıtlarına eriştiğini belirtti. NYT, muhabirlerinin Buça ziyaretlerinde çektikleri fotoğrafları, tanık ifadelerini ve olası suçluların bilgilerini de paylaştı.

Muhabirlerin konuştuğu tanıklar arasında yer alan Yura Razhik, rehinelerin bazılarının ellerinin bağlı olduğunu ve öldürüldüklerine şahit olduğunu söyledi.

Görsel: New York Times

Savaş suçu davası için yeterli delil var mı?

Savaş suçları konusunda çalışmalar yapan eski Büyükelçi Stephen Rapp, Buça’da yaşananları “savaş suçları kovuşturması için güçlü bir dava haline gelebilecek türden bir olay” olarak nitelendirdi. Rapp, Ruslar tarafından silahsızlandırılan ve gözaltına alınan esirlerin savaş kanunlarına göre “savaşın dışında” olduklarını dile getirdi.

Kaynak: New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.