Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran Devrim Muhafızları komutanı suikast sonucu öldürüldü – Reisi: “İntikam alınacaktır”

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na mensup Albay Hasan Seyyad Hodayi, dün (22 Mayıs) başkent Tahran’da evinin yakınlarında uğradığı bir suikast sonucu öldürüldü. Hodayi, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak 2020’de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından öldürülmesinden bu yana hedef alınan ilk rütbeli subay oldu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na mensup Albay Hasan Seyyad Hodayi, başkent Tahran’da evinin yakınlarındaki bir caddede saldırıya uğradı. Yetkililerin “devrim düşmanı” diye nitelendirdiği motosikletli iki saldırganın Hodayi’ye beş el ateş ettiği belirtildi.

Saldırıyı henüz kimse üstlenmedi. Saldırganları arama çalışmaları da devam ediyor.

Reisi: “İntikam alınacaktır”

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Hodayi’nin intikamının alınacağını söyledi. Reisi, “Güvenlik güçlerimizle bu işin peşini bırakmayacağımız konusunda anlaştık. Hiç şüphem yok ki bu suikastın intikamı alınacaktır” dedi.

İsrail’deki bir istihbarat servisine mensup olan bazı kişilerin tutuklandığı iddia edildi. İsrail Başbakanlık Ofisi, olay hakkında yorum yapmayı reddetti.

Muhafızların sözcüsü Ramazan Şerif de cinayetin İran’ın güvenlik ve ulusal çıkarlarını savunma kararlılığını pekiştirdiğini söyledi. Şerif, “Siyonizm’den ve ulusal baskılardan beslenen teröristler, yaptıklarının sonucuna katlanacaklar” diye konuştu.

Albay Hasan Seyyad Hodayi

2020’den bu yana en büyük güvenlik ihlali

BBC’nin Ortadoğu Editörü Sebastian Usher, Hodayi suikastının, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) güçleri tarafından 3 Ocak 2020’de Irak’ın başkenti Bağdat’ta öldürülmesinden bu yana en büyük güvenlik ihlali olduğunu belirtti.

Albay Hodayi, Devrim Muhafızları’nın yurtdışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü’nün kıdemli bir üyesiydi ve geçen yıl Suriye’de görev yapmıştı.

“Küresel kibirle bağlantılı unsurlar”

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Katipzade, Hodayi’nin İran’ın yeminli düşmanları olan ve küresel kibirle bağlantılı terörist ajanlar tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Hodayi, son yıllarda öldürülen ikinci yüksek profilli Kudüs Gücü lideri.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani 3 Ocak 2020 tarihinde Irak’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) düzenlediği suikast sonucunda öldürülmüştü. Ortadoğu’daki askeri operasyonlara öncülük eden Süleymani’nin ölümü, Vaşington ile Tahran arasındaki gerilimi yükseltmişti.

Kasım Süleymani

Aynı yıl, 27 Kasım 2020’de İran’ın nükleer programının mimarı olarak görülen nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade, başkent Tahran yakınlarında suikast sonucu öldürülmüştü. İran, İsrail’i Fahrizade suikastının arkasında olmakla suçlamıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.