Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna savaşında bir ilk: 21 yaşındaki Rus askere müebbet hapis cezası verildi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başladığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’da görülen ilk savaş suçu davasında 21 yaşındaki Rus askeri Vadim Shysimarin, silahsız bir sivili öldürdüğü gerekçesiyle pazartesi günü (23 Mayıs) müebbet hapse mahkûm edildi.

21 yaşındaki tank komutanı Vadim Shysimarin, 28 Şubat tarihinde Ukrayna’nın kuzeydoğusunda yer alan Çupahivka köyünde 62 yaşındaki sivil Oleksandr Şelipov’u öldürmekle suçlanıyordu. Ukraynalı yetkililerin açıklamalarına göre Shysimarin, Sumi kentine giderken Şelipov’u yolda bisiklet üzerinde telefonla konuşurken gördü ve kendilerini ihbar etmemesi için onu öldürdü.

Shysimarin geçen hafta görülen duruşmada suçunu kabul etmiş ve mağdurun eşi Katerina Şelipova’dan kendisini affetmesini istemişti.

İzleyin: 21 yaşındaki Rus asker “savaş suçu” davası için hakim karşısında

Bugünkü duruşmada hâkim Serhiy Agafonov, Shysimarin’in daha yüksek rütbeli bir askerden aldığı “yasadışı emri” yerine getirerek bir otomatik silahla Şelipov’un kafasına defalarca ateş ettiğini belirtti.

“Mahkeme Shysimarin Vadim Evgenyeviç’in suçlu bulunduğuna karar vermiş ve kendisini müebbet hapse mahkûm etmiştir” diyen hâkim Agafonov, “Suçun barışa, güvenliğe, insanlığa ve uluslararası hukuk sistemine karşı işlendiği göz önüne alındığında mahkeme Shysimarin için herhangi bir ceza indirimi öngörmemektedir” ifadelerini kullandı.

Mavi ve gri kapüşonlu bir sweatshirt giyen Shysimarin duruşmaları mahkeme salonundaki bir cam kafesten takip etti ve karar okunduğunda herhangi bir tepki göstermedi.

Dava, Rusya’nın ülkeyi işgal etmeye başladığından bu yana on binden fazla savaş suçu işlediğini iddia eden Ukrayna için sembolik öneme sahip.

Moskova ise savaşta sivilleri hedef aldığı ve savaş suçları işlediğine yönelik iddiaları reddediyor.

Kremlin mahkemeden çıkan karar hakkında henüz bir yorumda bulunmadı. Rus yetkililer daha önce dava hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ve diplomatik ilişkilerin yokluğu sebebiyle yardım sağlayamadıklarını belirtmişti.

Ukraynalı savcılara göre Shysimarin, dört diğer Rus askeriyle beraber bölüklerinin Ukrayna güçlerince hedef alınmasının ardından kaçmak için özel mülkiyete ait bir araba çaldı. Bir asker kendilerini ihbar etmemesi için Shysimarin’e sivili öldürmesini söyledi, Shysimarin de otomatik silahı ile arabanın açık camından bisiklet sürerek telefonda konuşan Şelipov’u kafasından vurdu.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.