Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da kayyum, yardımcısı şantajdan tutuklanan büyükşehir genel sekreterini görevden aldı

Diyarbakır’da, 2016’dan beri Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediyelerine atanan kayyumların yaptıkları bürokrat atamaları ve görevden almalara bir yenisi daha eklendi. Daha önceki vali ve kayyum Münir Karaloğlu tarafından iki yıl önce Sakarya’dan getirilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayhan Kardan, yeni vali tarafından görevden alındı ve yerine Sur Kaymakamı ve kayyumu Abdullah Çiftçi atandı.

Görevden alınan Ayhan Kardan

Görevden alınan Ayhan Kardan’ın yardımcısı Ercan Bircan, bir daire başkanına şantaj yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştı. Bircan’ın şantaj yaptığı belirtilen daire başkanı Mehmet Kesen de kısa bir süre önce görevden alınınca geldiği Kocaeli’ye dönmüştü.

İlk kayyum ile birlikte ithal bürokratlar dönemi başladı

2016’da HDP’li belediyelerin seçilmiş başkanlarının görevden alınarak çoğunun tutuklanması ve yerlerine kayyum atamalarının yapılması ile birlikte belediyelerde “ithal bürokratlar” dönemi başladı. Cumali Atilla’nın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanmasının ardından başta Sakarya ve Kocaeli olmak üzere birçok ilden ithal bürokrat getirildi. Bu bürokratlar belediyede daire başkanı olarak çalışmaya başladı.

Bu bürokratların yanı sıra büyükşehir ve ilçe belediyelerinin özel kalemlerinde memur kadrosu verilen birçok kişi kentte bir ay bile kalmadan geldikleri illere döndü.

Yeni kayyum, eski kayyumun ekibini tasfiye etti, kendi ekibini kurdu

Cumali Atilla’nın 2019’daki yerel seçimlerde AKP’den Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkan adayı olması ve seçimi kaybetmesinin ardından kayyumluk görevi dönemin Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’na verildi. Güzeloğlu göreve gelir gelmez, mesaisinin büyük bölümünü valilik yerine belediye binasında geçirirken, ilk iş olarak Cumali Atilla’nın çalıştığı daire başkanlarını görevden aldı.

Atilla ile kayyumluk yaptığı dönemde de arası iyi olmadığı öne sürülen ve katıldıkları programlarda konuşmak bir yana aynı fotoğraf karesine dahi girmekten kaçınan Güzeloğlu, görevden aldığı eski bürokratların yerine hem batı illerinden yenilerini getirdi hem de daire müdürlerini daire başkanı olarak görevlendirdi.

Hasan Basri Güzeloğlu

“Güzeloğlu, HDP’li başkana dava açan bürokratları tehdit etti” iddiası

Güzeloğlu kayyumluk görevini üstlenmeden önce Selçuk Mızraklı’nın 31 Mart 2019’daki seçimi kazanması ile birlikte HDP’li büyükşehir yönetimi, kayyum Cumali Atilla’nın göreve getirdiği daire başkanlarına istifa etmelerini, aksi halde branşları ile ilgili birimlerde çalıştırılacaklarını söyledi. Bazı daire başkanları bunu kabul etmeyerek idare mahkemesine dava açtı. Dava süreci devam ederken, Mızraklı’nın görevden alınması ve yerine Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun kayyum olarak atanması ile birlikte, HDP’li başkana dava açan Cumali Atilla’nın daire başkanları görevden alındı. Güzeloğlu, bir vali yardımcısı aracılığı ile haber gönderdiği daire başkanlarına idare mahkemesinde açtıkları davaları geri çekmelerini istedi. “Davaların geri çekilmemesi halinde söz konusu daire başkanlarının bunun sonucuna katlanacakları” tehditlerini savurduğu iddia edilen Güzeloğlu’nun bu baskısından sonra bazı daire başkanlarının davalarını geri çekmek zorunda kaldığı öğrenildi.

Karaloğlu da hem belediyeye hem kurumlara kendi ekibini getirdi

Hasan Basri Güzeloğlu’nun görevden alınmasından sonra yerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hemşerisi olan Münir Karaloğlu, vali ve kayyum olarak atandı. Karaloğlu da hem belediyedeki daire başkanlarını hem de resmi kurumların başlarındaki bürokratların bir kısmını değiştirdi. Sakarya ve Antalya’dan çok sayıda bürokratı getirip belediye ve kurumlara yerleştiren Karaloğlu’nun döneminde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayhan Kardan, Sakarya’dan getirildi. Kayyum uygulamaları ile birlikte Diyarbakır ve Van başta olmak üzere kayyum ile yönetilen belediyelerde Karadeniz kökenli bürokratların sayısının artması ve Türk Hava Yolları’nın (THY) Trabzon-Diyarbakır ve Trabzon-Van seferleri düzenlemesi tartışmalara yol açmıştı. Kayyum dönemindeki ithal ve çift maaşlı bürokratlar konusu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine de defalarca getirilmişti.

Münir Karaloğlu (En sağda)

Yardımcısı şantajdan tutuklanan genel sekreter de görevden alındı

Münir Karaloğlu’nun da iki yılı doldurmadan sürpriz bir şekilde görevden alınması ile birlikte Diyarbakır’a Mersin Valisi Ali İhsan Su, vali ve kayyum olarak atandı. Su göreve başlar başlamaz, Karaloğlu tarafından Sakarya’dan getirilen Ayhan Kardan’ı görevden aldı. Kardan’ın yardımcısı Ercan Bircan bir buçuk ay önce belediyede Gençlik ve Spor Daire Başkanı Mehmet Kesen’e şantaj yaptığı iddiasıyla tutuklanmıştı. Kocaeli’den gelen Mehmet Kesen de kısa bir süre önce görevden alınmış, yerine Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Diyarbakır İl Temsilcisi Ömer Buğday atanmıştı.

Tutuklanan Ercan Bircan (solda) ve Cumali Atilla (sağda)
Ali İhsan Su
Mehmet Kesen

Genel sekreterliğe Çiftçi atandı

Ayhan Kardan’ın görevden alınması ile birlikte genel sekreterliğe Sur Kaymakamı ve kayyumu Abdullah Çiftçi atandı. 2013-2016 yılları arasında hem çözüm sürecinde hem de IŞİD’in Kobani’ye saldırdığı dönemde Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde kaymakamlık yapan Çiftçi, dört yıldır Sur ilçesinde hem kaymakamlık hem de belediye başkan vekilliği görevini yapıyordu. Batman Sason’lu olan Çiftçi’nin adı önce büyükşehir kayyumluğu için geçiyordu ancak genel sekreter olarak ataması yapıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.