Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sincan’da Uygur Türklerinin tutulduğu “yeniden eğitim kamplarından” görüntüler sızdırıldı

BBC, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde gerçekleştiği iddia edilen insan hakları ihlallerine ilişkin polis departmanına ait belge ve fotoğraflara ulaştı.

Çin hükümetinin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Müslüman Uygurlara uyguladığı ileri sürülen insan hakları ihlallerine yönelik üst düzey yetkililerin konuşma kayıtları, polis iç yazışmaları ve personel bilgilerinin bulunduğu belgeler yayımlandı. BBC’nin yayımladığı belgeler arasında, 2 binden fazla Uygurun gözaltına alındıktan sonraki fotoğrafları da yer alıyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Havvagul-Tevekkul.jpeg

Belgeler ve fotoğraflar, Çin hükümetinin iddialarıyla çelişiyor

Çin hükümetinin 2017’den bu yana Sincan genelinde inşa edilen yeniden eğitim kamplarının “okullardan” başka bir şey olmadığını iddia etmesi; ortaya çıkan iç polis talimatları, koruma kadroları ve tutukluların daha önce hiç görülmemiş görüntüleri ile çelişiyor.

Sızdırılan dosyalar, Uygurların Ocak ve Temmuz 2018 arasında çekilmiş 5 binden fazla fotoğrafını içeriyor. Fotoğrafların ve sızdırılan belgelerin incelenmesi ile birlikte en az 2 bin 884’ünün gözaltına alındığı tahmin ediliyor. Görüntü ve belgeler, Çin’in “istekli öğrenciler” iddiasıyla çelişiyor.

50 yaşındaki Havvagül Tevekkül, yeniden eğitilmesi için Kasım 2017’de gözaltına alındı. Gözaltına alınan Uygurlar arasında en genci olan Rahile Ömer, gözaltına alındığında henüz 15 yaşındaydı. Gözaltına alınanlar arasında en yaşlı olan Anihan Hamit ise 73 yaşında.

İslami semboller taşıdıkları için gözaltına alındılar

Birçok Uygurun, İslami semboller taşıdıkları ya da Müslüman nüfusa sahip ülkeleri ziyaret etmek istedikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı iddia ediliyor.

Kamptan sızdırılan fotoğraflardan bazılarında silahlanmış gardiyanlar görülüyor.

Büyükannesi ile Kuran okuduğu gerekçesiyle bir Uygur’un 2017’de hapis cezasına çarptırıldığı öne sürülürken yüzlerce kişinin yasadışı dersleri dinlemek veya cep telefonlarında şifreli uygulamalar bulundurmak sebebiyle hapis cezasına çarptırıldığı aktarılıyor.

Kaçmaya çalışanlar için vur-öldür politikası yürürlükte

Sızdırılan belgeler arasındaki bir dizi dahili polis protokolü, tüm alanlarda silahlı subayların bulunduğuna, gözetleme kulelerine makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeklerinin yerleştirildiğine ve kaçmaya çalışanlar için vur-öldür politikasının varlığına işaret ediyor. Nakledilen herhangi bir Uygur için göz bağı, kelepçe ve pranganın zorunlu olduğu belirtiliyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.