Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Mayıs 2022): Teksas’taki saldırıda 21 kişi hayatını kaybetti

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 23 derece olacak. Ankara güneşli 20, İzmir güneşli 29, Antalya güneşli 26, Diyarbakır güneşli 23 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün İYİ Parti’nin grup toplantısı yapılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Düzce’ye gidecek. Kılıçdaroğlu Düzce’de Kamyoncular Kooperatifi, esnaf, muhtarlar, STK temsilcileri, kanaat önderleri, kadın ve gençler ile buluşacak.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının 10. duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. 25 Ocak’ta görülen bir önceki duruşmada mahkeme heyeti, üst düzey bürokratlar hakkındaki savcılık dosyasının sonuçlanmasının beklenmesine karar vermişti. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün (24 Mayıs) partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurtdışına para aktardığını ve kaçış planının yürürlükte olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, “Paravan bir vakıf kuruyorlar, başına ABD vatandaşını koyuyorlar. Erdoğan çık söyle bu paraları kim gönderiyor? Amerika’dan paraları kim alıyor?” dedi. TÜRGEV ve Ensar vakıfları aracılığı ile ABD’deki paralel bir vakfa para transfer edildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu vakıflar başlıyor paraları bir Amerikan vatandaşına göndermeye. 20 milyon dolar, 10 milyon dolar, 20 milyon dolar, 10 milyon dolar. Bir TÜRGEV bir Ensar, durmuyorlar. Para gönderme listesinin sonu yok, hepsinin dökümleri elimizde” dedi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, CHP liderinin TÜRGEV ve Ensar vakfıyla ilgili iddialarına, “Birileri çok gizli belgelermiş gibi veriyor, o da her seferinde duvara tosluyor. Bu sivil toplum kuruluşlarından en çok rahatsızlık duyan FETÖ’nün uzantılarıdır” diye yanıt verdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvurusuna tepki gösterdi ve Türkiye’nin onayı olmadan bu iki ülkenin üyeliğinin imkansız olduğunu belirterek, “Türkiye seçeneksiz değildir, NATO’dan ayrılmak bile gündeme alınmalı” dedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 16 lira 13 kuruş, euro kuru ise 17 lira 28 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 375 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 963 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 114,90 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile görüşecek ve ortak basın açıklaması yapacak; İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozov ile bir araya gelecek. Çavuşoğlu, Tel Aviv’de İsrail-Türkiye İş Konseyi Üyelerini kabul edecek, İsrail’deki Türkiyeliler Birliği’ne ziyarette bulunacak.

ABD’nin Teksas eyaletindeki bir okulda düzenlenen silahlı saldırıda 21 kişi hayatını kaybetti. 18 yaşındaki Salvador Ramos isimli saldırgan, olaya müdahale eden polisler tarafından etkisiz hale getirildi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Rusya’ya yönelik hazırladığı 6. yaptırım paketini gündeme almaması için AB Konseyi Başkanı Charles Michel’e mektup yazdı. Orban mektubunda, akaryakıt fiyatlarının yüzde 55-60 artarak son 40 yılın zirvesine ulaştığını belirterek, söz konusu yaptırımların yürürlüğe girmesi durumunda Macaristan’da ciddi krize neden olacağını ve ülkesinin enerji güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti.  Öte yandan Orban, savaşın Macaristan’a yönelik tehdit içerdiğini, hızlı kararlar alabilmek amacıyla gece yarısından itibaren “olağanüstü hal” ilan edildiğini açıkladı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe forması giyen Mergim Berisha’nın Royal Antwerp’e attığı gol, UEFA Avrupa Ligi’nde yılın golü seçildi.

TFF 3. Lig 1. Grup play-off finalinde Arnavutköy Belediyespor, Artvin Hopaspor’u Samet Günhan’ın son dakikada attığı gol ile 1-0 yenerek TFF 2. Lig’e yükseldi. 

Almanya Bundesliga ekiplerinden Borussia Dortmund, Marco Rose’dan boşalan teknik direktörlük görevine bir dönem Beşiktaş’ta yardımcı antrenörlük yapan Edin Terzic’in getirildiğini açıkladı. Terzic, Dortmund ile üç yıllık sözleşmeye imza attı. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.