Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk oyunu CHP’ye verecek genç  seçmen anlatıyor: “Kılıçdaroğlu’nun partide yaşattığı değişim beni CHP’li yaptı”

Yöneylem Araştırma Şirketi’nin ilk kez oy kullanacak seçmenler ile yaptığı ankette gençlerin yüzde 36,9’u Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) oy vereceklerini belirtti. Hayatında ilk kez oy kullanacak CHP seçmeni Türkay ile partiye destek verme sürecinin nasıl başladığını, bu süreçte ailesinin ve siyasilerin etkilerini konuştuk.

Yöneylem Araştırma Şirketi, ilk kez oy kullanacak 18-22 yaş arası gençlerin oy tercihlerini sorduğu anketin sonuçlarını açıkladı. 3 bin 444 genç seçmenin katıldığı araştırma, yeni seçmenlerin yüzde 36,9’la CHP’yi tercih ettiğini ortaya koydu. AKP’nin yüzde 21,2, HDP’nin yüzde 9, MHP’nin yüzde 5,1, İYİ Parti’nin yüzde 3,9, Saadet Partisi’nin yüzde 0,5 ve DEVA Partisi’nin yüzde 0,8 çıktığı ankette, oy kullanmayacağını ifade edenlerin yüzdesi ise 7,1’di.

Anketlerde gençler arasında açık ara önde olan CHP’ye oy vereceğini söyleyen 18 yaşındaki Türkay ile konuştuk. 2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacak olan Türkay, kendisini liberal olarak tanımlıyor. Seküler bir aileden gelmesine rağmen ailesinin 2019 yılına kadar AKP’ye oy verdiğini söyleyen Türkay, kendisini siyaset ile ilgilenmeye başladığından beri Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın hissettiğini belirtiyor.

Video: İşte Yöneylem Araştırma’nın seçim anketi | Gençler CHP diyor

“Ailem 2019 yılına kadar AKP’ye oy verdi”

Ailesinin muhafazakâr bir gelenekten gelmelerine rağmen seküler bir hayat tarzını benimsediğini anlatan Türkay, “Annem ve babam çok politik insanlar değillerdir ama 2019’a kadar AKP’ye oy verdiler. 2019 seçimlerinde ise Ekrem İmamoğlu’nu desteklediler” dedi. Ailesinin oy tercihlerindeki değişimi kötü giden ekonomi ve bireysel özgürlüklerin azalmasına yoran Türkay, bundan sonraki süreçte de ailesinin bir daha AKP’ye oy vereceklerini düşünmediğini aktardı.

Video: Genç seçmen kime oy verecek? | Anadolu Efes Euroleague Final Four’da finalde

“Kılıçdaroğlu’nun partide yaşattığı değişim beni CHP’li yaptı”

“Ben bir liberalim ve CHP de her kesime hitap edebilen bir parti. Benim gibi özgürlükçü bir bireyi de kendisine çekti” diyen Türkay, Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi ideolojik olarak merkeze yaklaştırmasının da verdiği destekte önemli bir rol oynadığının altını çizdi: “Eski CHP, kendi fikirlerini topluma dikte ettirmeye çalışan bir partiydi. Günümüzde ise toplumun her kesimini kucaklayan, her görüşten fikre önem veren bir parti. Eski CHP’yi desteklemezdim.”

CHP’nin önümüzdeki seçimlerde oy oranını artıracağını düşündüğünü söyleyen Türkay, bu başarının baş mimarının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu belirtti.

“Bir numaralı adayım Ekrem İmamoğlu”

İlk kez oy kullanacağı 2023 seçimlerinde öncelikli adayının Ekrem İmamoğlu, ikinci tercihinin ise Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu söyleyen Türkay, tercihinin arkasındaki nedenleri şöyle anlattı:

“Benim bir numaralı adayım Ekrem İmamoğlu çünkü kendisini toplumun her kesiminden rahatlıkla oy alabilecek bir aday olarak görüyorum. Kendisinin diğer potansiyel adaylardan daha genç ve hitabetinin daha kuvvetli olmasının da kazanma şansını yükselttiğini düşünüyorum.”

Video: Gençler CHP’nin Maltepe mitingi ve Kılıçdaroğlu hakkında ne düşünüyor?

Millet İttifakı’nın potansiyel diğer bir adayı olan Mansur Yavaş’ı sorduğumuzda ise Türkay, ideolojilerinin farklı olmasına rağmen Yavaş’ı da sonuna kadar destekleyeceğini belirtti.

“Gençler için oy kullanmamak bir lüks”

Yöneylem Araştırma Şirketi’nin yaptığı anket hakkında da konuşan Türkay, CHP’nin anket sonuçlarında açık ara en çok oy alan parti olmasına rağmen yine de oy oranının beklentisinin aşağısında kaldığını belirtti. . Çevresinde ilk kez oy kullanacak insanların çoğunun CHP’ye oy vereceklerini gözlemlediğini dile getiren Türkay, “Çevremdeki arkadaşlarımın birçoğu CHP’ye oy verecek, bu yüzden oy oranını yüzde 36,9’dan yüksek beklerdim. Oy kullanmayacağını ifade eden gençlerin ise hata yaptıklarını düşünüyorum. Mevcut ortamda oy kullanmamak bir lüks” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.