Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 92. gün: Rusya’dan yaptırımların hafifletilmesi karşılığında buğday sevkiyatına izin teklifi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta “özel askeri operasyon” adı altında Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasının üzerinden 91 gün geçti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Savaşın 92. gününde bilmeniz gereken her şeyi Medyascope sizin için derledi.

Cephedeki durum

Sıcak çatışma sahasında durum genel anlamda stabil olsa da Rusya’nın özellikle Ukrayna’nın doğusunda kalan Popasna bölgesinde bazı stratejik ilerlemeleri bulunuyor.

Rus birlikleri dün sabah (25 Mayıs) Ukrayna kontrolünde bulunan Luhansk’ın Popasna bölgesinde Vasylivka, Bilogorivka ve Nagirne köylerini ele geçirmiş, Bahmut ve Severodonetsk kentleri arasındaki bağlantıyı kesmişti. Gün sonunda Ukrayna birlikleri, Rusları 500-800 metre iterek Bilıgorivka ile Nagirne’nin yarısını geri alarak yolu düşman unsurlarından temizledi. Ancak stratejik öneme sahip yol Rus askerlerinin yakınlığı sebebiyle hâlâ kullanılabilir durumda değil.

Rusya, Donetsk’in batısı, Severodonetsk ve İzyum gibi bölgelerde saldırılarına devam etse de cephede iki tarafın da büyük ilerlemeleri söz konusu değil.

Kırım Başbakan Yardımcısı: “Azak Denizi Ukrayna için sonsuza kadar kaybedildi”

Rusya tarafından 2014 yılında ilhak edilen Kırım’da kurulan hükümetin başbakan yardımcısı Georgy Muradov, Ukrayna’nın Azak Denizi’ne bir daha ulaşamayacağını söyledi.

Muradov, “Azak Denizi Ukrayna için sonsuza kadar kaybedildi. Zaporijjya ve Herson bölgesindeki limanlar bir daha asla Ukrayna’nın olmayacak. Eminim ki bölgelerimizin Rusya ile tekrar birleşmesinin ardından Azak Denizi, daha önce olduğu gibi sadece Rusya’nın bir iç denizi haline gelecek” dedi.

Benzer bir açıklama, Rusya’nın işgal ettiği Zaporijjya bölgesine atadığı yetkili Vladimir Rogov’dan da geldi. Rogov, Zaporijjya ve Herson’un bir daha asla Ukrayna kontrolüne geçmeyeceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı: “Yaptırımlar hafifletilirse Ukrayna limanları üzerindeki blokaj kaldırılabilir

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Rudenko, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar hafiflerse Ukrayna limanları üzerindeki blokajın kaldırılabileceğini dile getirdi.

Dünyanın en büyük buğday, mısır ve ayçiçek yağı ihracatçıları arasında yer alan Ukrayna’nın limanları, Rus işgalinin başladığı günden beri bloke ediliyor. Bu blokaj pek çok ülkede buğday ve ayçiçek yağı fiyatlarının artmasına yol açtı.

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise Rusya’nın teklifine “Uluslararası ilişkilerde şantajın daha iyi bir örneğini bulamazsınız” sözleriyle yanıt verdi.

Verilen tavizlerin hiçbir zaman işe yaramadığını belirten Kuleba, Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss: Rus saldırganlığı yatıştırılamaz

Guardian’ın diplomasi editörü Patrick Wintour, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın bugün (26 Mayıs) Bosna-Hersek ziyareti sırasında yapacağı konuşmanın metnine ulaştı.

Truss’ın, Bosna-Hersek’teki konuşmasında Rusya’ya karşı yatıştırma politikası güdülemeyeceğini belirteceği öğrenildi.

Truss’ın müttefiklerini Rusya’ya karşı bir arada durmaya davet edeceği ve “Rus saldırganlığı yatıştırılamaz. Güç ile cevap verilmesi gerekir. Ukrayna’da giderek uzayan ve acılı hale gelen bir çatışmanın gelişmesine izin vermemeliyiz” diyeceği aktarıldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock dünkü (25 Mayıs) konuşmasında savaşın Avrupa’da bir yorgunluğa ve artan gıda ve enerji fiyatları sebebiyle kamuoyunda huzursuzluğa yol açtığını söylemişti. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise ülkesinin Rusya’ya karşı petrol ambargosunu destekleyebilecek konumda olmadığını belirtmişti.

Kaynak: BBC / Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.