Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

En küçüğü sekiz yaşında: Teksas’taki okul saldırısında hayatını kaybedenlerin hikâyeleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletinin Uvalde kentinde 18 yaşındaki bir saldırganın, Robb İlköğretim Okulu’na silahlı bir saldırı düzenlemesi sonucu 19 çocuk ve iki yetişkin hayatını kaybetti. İşte hayatını kaybeden 19 çocuğun ve iki öğretmenin hikâyeleri.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Teksas eyaletindeki Uvalde kentinde bulunan Robb İlköğretim Okulu’na giren silahlı bir kişinin 19 çocuğu ve iki yetişkini öldürdüğü okul saldırısında hayatını kaybedenlerle ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bir kolluk görevlisi, öldürülen öğrencilerin dördüncü sınıf öğrencisi olduğunu söyledi.

Okuyun: Teksas okul saldırısı: Saldırganın katliamın detaylarını Facebook’ta paylaştığı ortaya çıktı

  • Uziyah Garcia, 8

Sekiz yaşındaki Uziyah Garcia, silahlı saldırıda öldürülen çocuklardan biri. Garcia’nın büyükbabası Manny Renfro, Associated Press’e verdiği demeçte, “Tanıdığım en tatlı küçük çocuk. Bunu sadece benim torunum olduğu için söylemiyorum” dedi. Renfro, Uziyah’ın kendisini en son bahar tatilinde San Angelo’da ziyaret ettiğini belirterek, “Birlikte futbol oynamaya başladık, ona pas kalıplarını öğretiyordum. Çok hızlı küçük bir çocuk ve topu çok iyi yakalayabiliyordu” dedi. 

Uziyah Garcia
  • Xavier Lopez, 10

54 yaşındaki Lisa Garza ise kuzeni Xavier Lopez’in yasını tutuyor: 

“O sadece 10 yaşında sevgi dolu küçük bir çocuktu, hayattan zevk alıyordu, bugün böyle bir trajedinin yaşanacağını bilmiyordu. Çok neşeliydi, kardeşleriyle, annesiyle dans etmeyi severdi.” 

Annesi Felicha Martinez ise Washington Post’a verdiği demeçte, oğlunu saldırıdan saatler önce onur belgesini alırken izlediğini söyledi:

“Komikti, asla ciddi değildi ve gülümsemesi – o gülümsemeyi asla unutmayacağım. Her zaman birilerini neşelendirirdi. Yaratıcı olabileceği ve özellikle çizim yapabileceği her türlü aktiviteyi severdi… Ortaokula gitmek için gerçekten sabırsızlanıyordu.”

Xavier Lopez
  • Amerie Jo Garza, 10

Amerie’nin babası Angel Garza, ABC News’e verdiği demeçte, kızının 10 Mayıs’ta 10 yaşına yeni girdiğini söyledi.

Angel Garza ABC’ye yaptığı açıklamada, “Dua eden ve bebeğimi bulmaya yardım eden herkese teşekkür ederim. O bulundu. Küçük aşkım şimdi yukarıdaki meleklerle birlikte yükseklerde uçuyor. Lütfen bir saniye beklemeyin. Ailenize sarılın. Onları sevdiğinizi söyleyin. Seni seviyorum Amerie Jo. Benim için bebek kardeşine göz kulak ol” dedi.

Garza, ABD’deki silah yasalarını eleştiren birkaç ebeveyn arasındaydı ve “Özellikle bu kişiler (silahlı kişiler) mental olarak sağlıklı değilse ve tek yapmak istedikleri insanları, özellikle de okula giden masum çocukları incitmekse, daha fazla kısıtlamamız olmalı” dedi.

  • Jose Flores, 10

Jose’nin amcası Christopher Salazar, “Çok mutlu küçük bir çocuktu. Hem anne babasını hem de gülmeyi ve eğlenmeyi severdi” dedi. 

Christopher Salazar
  • Eva Mireles, 44

Dördüncü sınıf öğretmeni Eva Mirelez de saldırıda hayatını kaybedenler arasında. Mirelez’in teyzesi Lydia Martinez Delgado, Uvalde’deki okullarda 17 yıldır çalıştığını söyledi.

Eva Mireles

Mireles’in kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir komşusu, “Böyle bir kişinin başına böyle bir şeyin gelmesi bir trajedi” dedi ve ekledi: “Tanıdığım en tatlı insandı, sevimli köpeklerini yürüyüşe çıkarırdı ve selam verirdi.”

Mireles’in polis memuru Ruben Ruiz ile evli olduğu ve bir kızı olduğu ifade edildi. Delgado, yeğeninin verdiği eğitimle gurur duyduğunu ve kendisine yeğeninin öğrencilerini korurken öldürüldüğünün söylendiğini belirtti. 

  • Irma Garcia

Birkaç ABD medya kuruluşu, Irma Garcia’nın saldırıda öldürülen ikinci yetişkin olduğunu iddia etti. Mireles’in yardımcı öğretmenliğini üstlenen Garcia, 23 yıl öğretmenlik yapan, evli ve dört çocuk annesiydi. NBC, oğluna kolluk kuvvetlerinden bir arkadaşı tarafından kendisinin de öğrencilerini koruduğunu söylediğini bildirdi.

Irma Garcia
  • Rogelio Torres, 10

Torres’in kuzeni Twitter hesabında yaptığı açıklamada, “Dualarınız ve kuzenimi bulmaya yardım etmeye çalıştığınız için teşekkür ederim, (Rogelio)’mun şimdi meleklerle birlikte olduğunu söylemek kalbimi kırıyor. Seni sonsuza kadar özleyeceğim ve seni seveceğim meleğim” dedi.

https://twitter.com/EvaaaHdz/status/1529328115469717505?s=20&t=kjPSmi9puazWTzmhPI7sig
Rogelio Torres
  • Makenna Lee Elrod, 10

Makenna Lee Elrod da öldürülen öğrencilerden biri. Makenna’nın ablası Elizabeth, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Benim tatlı masum bebek kız kardeşim… kalbim senin için sonsuza kadar kırılacak aşkım… Seni tüm kalbimle seviyorum kenna wenna. Cennette meleklerinle iyi eğlenceler bebeğim” sözleriyle kardeşine veda etti.

Makenna Lee Elrod
  • Tess Marie Mata

Faith Mata, kız kardeşi Tess’in öldürülmesinin ardından sosyal medya hesabından şu sözleri paylaştı:

“Değerli meleğim çok derinden seviliyorsun. Benim gözümde sen bir kurban değil, hayatta kalan birisin. Seni her zaman ve sonsuza dek seviyorum ablacım, kanatların hayal edebileceğinden daha yükseğe uçsun. Tekrar buluşana kadar Tess Marie, ablanı sev.”

Tess Marie Mata
  • Annabell Guadalupe Rodriguez, 10

Annabell, kuzeniyle beraber aynı sınıftaydı ve o da öldürüldü.

Annabell Guadalupe Rodriguez
  • Ellie Garcia, 10

Garcia’nın babası Steven Garcia, kızının ölümünü doğruladı ve “Ellie’miz bir oyuncak bebekti ve şimdiye kadarkilerin en mutlusuydu” dedi. 

Ellie Garcia
  • Nevaeh Bravo

Nevaeh Bravo’nun kuzeni Emily Grace Ayala, Facebook hesabından paylaştığı mesajında Bravo’nun ölümünü doğrulayarak, “Dualarınız için herkese teşekkürler, Nevaeh’imiz bulundu! Yukarıdaki meleklerle uçuyor. Seni çok seviyoruz Nevaeh prenses! Lütfen herkes anne babasını ve ailemizi dualarınızda ayakta tutmaya devam edin” dedi.

Nevaeh Bravo
  • Eliahana Cruz Torres

Torres’in büyükbabası ABC News’a verdiği demeçte torununun, “çok fazla enerjisi olan güzel bir genç kız olduğunu” söyledi. Aynı bölgedeki Flores İlkokulu’nda beşinci sınıf öğretmeni Eliahna’nın halası Siria Arizmendi de AP’ye verdiği demeçte, “Çok mutlu ve çok cana yakındı. Dans etmeyi ve spor yapmayı severdi. Ailesine düşkündü, ailesiyle birlikte olmaktan keyif alırdı” dedi. 

Eliahana Cruz Torres
  • Jailah Nicole Silguero, 11

Silguero’nun annesi, Facebook paylaşımında kızının ölümünü doğruladı ve “Neden neden neden bebeğim… Gökyüzüne uç bebeğim, büyükannen ve büyükbabanın kolları senin için sonsuza kadar açık…” diye yazdı.  

Jailah Nicole Silguero
  • Jayce Carmelo Luevanos, 10

Silguero’nun kuzeni Jayce de öldürülenler arasında. Silguero’nun annesi, ayrı bir Facebook gönderisinde kızının ve yeğeninin bir fotoğrafını, “Meleklerim yüksekten uçun… Hepinizi çok özleyeceğiz” notuyla yayınladı. 

Jayce Carmelo Luevanos
  • Alithia Ramirez, 10

Ramirez’in babası, Facebook’taki profil fotoğrafını Alithia’nın melek kanatlı bir resmiyle değiştirdi ve kızının ölümünü doğruladı.

Alithia Ramirez
  • Jacklyn Jaylen Cazares, 10

Jacklyn’in babası Jacinto Cazares, küçük kızının “hayat dolu” olduğunu söyleyerek kızının ölümünü doğruladı. Jacklyn’in kuzeni Annabell Rodriguez de öldürülenler arasındaydı.

Jacklyn Jaylen Cazares
  • Alexandria Aniyah Rubio

Alexandria’nın annesi Kimberly Mata-Rubio, Facebook’ta şu mesajı paylaştı:

“Benim güzel, akıllı Alexandria Aniyah Rubio’m bugün All-A onur listesine alındı. İyi vatandaş ödülünü de aldı. Onu sevdiğimizi ve okuldan sonra alacağımızı söyledik. Bunun bir veda olduğunu bilmiyorduk.”

Alexandria Aniyah Rubio
  • Maite Rodriguez, 10

Maite Rodriguez’in annesinin kuzeni Felix Coronado, “Dünkü anlamsız silahlı saldırıda tatlı bebeğini kaybeden kuzenim Ana adına buraya yüreğim ağır bir şekilde geliyorum. Bu tatlı, akıllı küçük kızı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Cenaze masraflarının yanı sıra işten uzak kaldığı süre için, kaybının yasını tutmasına izin vermek için yapılan bağışlar, Tanrı’nın kutsamasına yardımcı olur ve Maite Rodriguez’in huzur içinde uyumasını sağlar, sizi seviyoruz” diye konuştu.

Maite Rodriguez

Kaynak: Guardian 

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.