Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (95): En unutulmaz beş UEFA Şampiyonlar Ligi finali 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde kupanın sahibi, yarın (28 Mayıs) belli olacak. Avrupa futbolunun iki devi Real Madrid ile Liverpool, Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Parc des Princes’de kozlarını paylaşacak. 1955’ten beri organize edilen, Avrupa’nın kulüpler bazında en önemli futbol turnuvasında bugüne kadar oynanan en unutulmaz beş finali, Medyascope Spor Servisi olarak sizin için derledik. 

5) Atletico Madrid 1-4 Real Madrid (2014 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali)

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2013-2014 sezonu, Madrid derbisine ev sahipliği yaptı. Real Madrid ile Atletico Madrid, aynı şehirden iki takımın karşılaştığı ilk Şampiyonlar Ligi finalinde kozlarını Portekiz’de paylaştı. Söz konusu maç aynı zamanda 2000 yılında Real Madrid ile Valencia arasında oynanan finalden sonra iki İspanyol takımının karşı karşıya geldiği ikinci final olarak kayıtlara geçti. 

12 yıl sonra finale yükselen Real Madrid, 40 yıllık aranın ardından Devler Ligi’nde finalist olan Atletico Madrid karşısında maça kötü başladı. Diego Simeone’nin Atletico’su müsabakanın 30. dakikasında Diego Godin’in golü ile öne geçti. Godin’in fileleri havalandırdığı pozisyonda büyük bir hataya imza atan Iker Casillas, maçın kalan bölümünde ise harikalar yaratacaktı…

Arda Turan’dan sakatlığı nedeniyle dev finalde faydalanamayan Atletico Madrid, milli futbolcunun eksikliğini öne geçtikten sonra daha fazla hissetti. Üçüncü bölgede top tutmakta zorlanan Atletico, maçın ikinci yarısında kalesinin önüne otobüs çekmeyi tercih etti. 

Karşılaşmanın 90+3. dakikasında ise Real Madrid’in efsane kaptanı Sergio Ramos sahne aldı. Luka Modric’in kullandığı köşe vuruşunda rakip savunmacılara rağmen topa yükselen Ramos, nefis bir kafa vuruşu ile skorda dengeyi sağlarken; Atletico Madridli futbolcuların da adeta hayalleri ile oynadı. 

Sergio Ramos’un uzun yıllar hafızalardan çıkmayacak kafa golü, Atletico Madrid’in tamamen oyundan düşmesine neden oldu. Uzatmalara giden maçta mental üstünlüğü eline alan eflatun-beyazlılar; Marcelo, Gareth Bale ve Cristiano Ronaldo’nun attığı goller ile rakibini 4-1 mağlup ederek Avrupa’nın en büyüğü oldu. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

https://www.youtube.com/watch?v=WCVmSD998_U

4) Bayer Leverkusen 1-2 Real Madrid (2002 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali)

Dünya futbolunun en başarılı kulübü Real Madrid, 2001-2002 sezonunda oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde ülkesinin takımlarından Valencia ile karşılaştı. İskoçya’nın Glasgow şehrindeki Hampden Park’ta oynanan maç büyük heyecana sahne oldu. 

Klaus Toppmöller yönetiminde 2001-2002 sezonunda harikalar yaratan Bayer Leverkusen, kulüp tarihinde ilk kez final oynama başarısı gösterdi. Almanya temsilcisinin kadrosunda Lucio, Diego Placente, Michael Ballack ve Yıldıray Baştürk gibi gelecek vadeden yıldız adayları bulunmaktaydı. Ancak “Los Galacticos’un” temellerini atan Real Madrid, müsabakaya hızlı başlayan taraf oldu. 

Real Madrid, İspanyol yıldız Raul’un sekizinci dakikadaki golü ile öne geçti. Raul’un golüne rağmen oyundan düşmeyen Bayer Leverkusen, Brezilyalı stoperi Lucio ile skorda dengeyi sağladı. 

Durağan geçen maçın seyrini ise Zinedine Zidane değiştirdi. Roberto Carlos’un içeriye çevirdiği topta futbol tarihinin en güzel gollerinden birine imza atan Zidane, Real Madrid’e Devler Ligi kupasını getirmeyi başardı. Madrid, böylece çıktığı 12. finalde dokuzuncu kez kupayı kazandı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

https://www.youtube.com/watch?v=4Zbh-p3_cVg

3) Bayern Münih 1-1 Chelsea (3-4) (2012 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali)

2011-2012 sezonunda sürpriz şekilde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde finale yükselen Chelsea, Jupp Heynckes’in çalıştırdığı Bayern Münih ile karşı karşıya geldi. Allianz Arena’da Bayern’in ev sahipliği yaptığı maç, Şampiyonlar Ligi tarihinde dördüncü kez bir takımın kendi evinde oynadığı final olarak kayıtlara geçti. 

Bayern Münih, Allianz Arena’yı dolduran taraftarları önünde şampiyonluğu kazanma amacındaydı. Manuel Neuer, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos, Arjen Robben, Franck Ribery ve Thomas Müller gibi yıldızlara sahip Bayern, maç boyunca Chelsea kalesini abluka altına aldı. Ancak Almanya temsilcisinin yıldızları, Chelsea’yi finale taşıyan Petr Cech engelini uzun süre aşamadı. 

Dakikalar 83’ü gösterirken Thomas müller sahne aldı. Müller’in Cech’i avlaması, kupanın ev sahibine gittiği düşüncesini uyandırdı fakat maç henüz bitmemişti… Bir dönem Galatasaray’da da forma giyen dünyaca ünlü yıldız santrafor Didier Drogba, bitime sadece iki dakika kala yaptığı kafa vuruşu ile skorda dengeyi sağladı. 

Maçı uzatmalara götüren Didier Drogba, dev finale damga vurmayı kafasına koymuştu. Drogba, 94. dakikada penaltıya sebebiyet verdi. Ancak beyaz noktanın başına geçen Arjen Robben, yaptığı vuruşta Cech’e takılarak taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı. 

Normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 biten maçta Chelsea, seri penaltı vuruşlarında Bayern Münih’i 4-3 mağlup ederek tarihinde ilk kez Avrupa’nın en büyüğü oldu. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

https://www.youtube.com/watch?v=eOMqaQFFhk0

2) Manchester United 2-1 Bayern Münih (1999 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali)

1998-1999 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’nin şampiyonunu belirleyen maç, İspanya’nın Barselona şehrindeki Camp Nou Stadı’nda oynandı. İtalyan hakem Pierluigi Collina’nın yönetiminde oynanan final, uzun yıllar hafızalardan çıkmayacak bir sona sahne oldu.

1990’lı yıllara damga vuran oyunculardan Mario Basler, altıncı dakikada kaydettiği gol ile Bayern Münih’i öne geçirdi. Almanya temsilcisi, erken dakikalarda elde ettiği skor avantajını maçın uzatma dakikalarına kadar korumayı başardı. Ancak Bayern Münih, uzatma dakikalarında tarihinin en büyük şokunu yaşayacaktı…

Sir Alex Ferguson, 67. dakikada Jesper Blomqvist’in oyundan alarak Teddy Sheringham’ı; 81. dakikada ise Andy Cole’un yerine Ole Gunnar Solskjaer’i sahaya attı. Ferguson’un bu hamleleri, maçın skoruna doğrudan etki etti.  Dakikalar 90+1’i gösterirken köşe vuruşu kazanan Manchester United, Teddy Sheringham’ın attığı gol ile maçı uzatmalara götürme yolunda büyük adım attı. Ancak Kırmızı Şeytanlar’ın söyleyecek son bir sözü daha vardı. 90+3. dakikada bir kez daha köşe vuruşu kazanan Manchester United, bu sefer de Ole Gunnar Solskjaer ile Bayern Münih filelerini sarstı. Devler Ligi kupası, tarihi bir geri dönüşe imza atan Manchester United’a gitti. Öyle ki söz konusu geri dönüş sırasında, dönemin UEFA Başkanı Lennart Johansson kupayı Bayern Münih’e vermek üzere tribünden inmekteydi…

Bayern Münih’i 2-1 deviren Manchester United, 31 yıllık aranın ardından Avrupa’nın en büyüğü oldu.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

https://www.youtube.com/watch?v=GED3qqpujxU

1) Liverpool 3-3 Milan (5-6) (2005 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali)

25 Mayıs 2005 tarihinde UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en sansasyonel final maçı oynandı. Liverpool ile Milan arasında oynanan dev finale İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı ev sahipliği yaptı. 

Milan, maçın henüz birinci dakikasında kaptanı Paolo Maldini’nin golü ile öne geçti. Karşılaşmaya fırtına gibi başlayan Carlo Ancelotti’nin öğrencileri, 39. dakikada Hernan Crespo’nun golü ile aradaki farkı ikiye çıkardı. Milan’a gönül veren taraftarlar, 45. dakikada Crespo’nun bir kez daha fileleri sarsmasının ardından şampiyonluk şarkıları söylemeye başladı.

Soyunma odasına 3-0 yenik durumda giden Liverpool, ikinci yarıda akılalmaz bir geri dönüşe imza attı. 54. dakikada yaptığı nefis kafa vuruşu ile fileleri sarsan Steven Gerrard, Liverpool’u umutlandırmayı başardı. Gerrard’ın golünden sadece iki dakika sonra ise sahneye Vladimir Smicer çıktı. İlk yarıdaki futbolundan eser kalmayan Milan, dakikalar 60’ı gösterirken kalesinde bir gol daha gördü. Gennaro Gattuso’nun Gerrard’ı düşürmesi sonucu kazanılan penaltıyı Xabi Alonso kullandı. Brezilyalı file bekçi Dida’dan dönen topu bir kez daha kaleye gönderen Alonso, skorda dengeyi sağlayan isim oldu. 

Milan, skorun 3-3’e gelmesinin ardından baskısını artırdı. Ancak Ancelotti’nin ekibi, kariyerinin en iyi maçını oynayan Jerzy Dudek’in inanılmaz kurtarışları arasında maçı tamamlamak zorunda kaldı

Normal süresi ve uzatma devreleri 3-3 noktalanan ardından seri penaltı vuruşlarına geçildi. Dudek’in damga vurduğu penaltılar, Liverpool’un üstünlüğü ile sona erdi. Milan’ı deviren Liverpool, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde beşinci kez mutlu sona ulaştı.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.