Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Mayıs 2022): Zam yağmuru

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 25 derece olacak. Ankara güneşli 24, İzmir güneşli 34, Antalya güneşli 31, Diyarbakır güneşli 30 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) dün (26 Mayıs), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Üç saat süren toplantının ardından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Türkiye’nin güney sınırlarında icra edilen ya da edilecek olan harekâtların komşuların toprak bütünlüğünü hedef almadığı belirtildi. Bildiride, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine de değinildi ve terörizme destek vererek, uluslararası hukuku ihlal eden ülkelere Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerini dikkate alma çağrısında bulunuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, NATO tartışmalarıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yayımladı. Kılıçdaroğlu, “Bahçeli de NATO’dan çıkmayı önermiş. NATO, Türkiye için gereklidir ancak iktidar olarak ne kadar samimiler görmek isterim. ABD Yunanistan’ı üslerle doldurdu. Hedefleri net. Türkiye’deki ABD askeri tesislerini kapamayı getirsinler Meclis’e, Kuvayi Milliye ruhuyla destekleyeceğiz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun “bir kaçışın anatomisi” iddialarına “Bu çirkefliğin amacı devleti işleyemez hale getirmek. Böyle bir rezilliğe asla izin veremeyiz. Kaldı ki bir cumhurbaşkanının ailesini hedef alarak böyle bir süreci işletmek akıl kârı değildir. İşini yapan her kamu görevlisinin teminatı hukukun ta kendisidir” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a Twitter’dan yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “’Bürokrasiye demokratik hukuk sınırları dışında söz söyleyenler devletin düşmanıdır’ demişsin Erdoğan. Doğrudur. Zaten ben, bu devletin şerefli evlatlarına ‘Kanun dışı emirleri uygulamayın’ diye seslenmiştim. Senin adına umut verici ama işlerin biraz aksayacak” dedi.

İYİ Parti Seçim İşleri Başkanlığı, Diyarbakır, Bingöl ve Batman illeri için seçim güvenliği toplantısı düzenledi. Diyarbakır’daki toplantıdan sonra yayımlanan bildiride, seçim güvenliğinin bütün vatandaşlarda endişe yarattığı belirtilerek, “İktidarı hedefleyen bir siyasi partinin Seçim İşleri Başkanlığı olarak seçmen listeleri üzerinde kapsamlı incelemeler yapıyor, sağlıklı bir seçmen listesiyle seçimlere girebilmek için bugünden çalışıyoruz” denildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün memleketi Kocaeli’ne gitti; Çayırova, Darıca ve merkez İzmit ilçelerini ziyaret etti. Esnaf ziyaretinin yanı sıra halka seslenen Akşener, “Ceketimi assam seçilirim zamanı bitmiştir. El ele vereceğiz ve bu harami düzeni, helal oylarınızla, sandıkta, demokrasi ile attaya göndereceğiz” dedi.

Sosyal medya platformlarını kullanarak haber yayıncılığı yapan kuruluşlara ilişkin düzenleme yapan Basın Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifi, AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suç kapsamına alındı ve bir yıldan üç yıla kadar hapis verilebilecek. Sosyal medya haberciliği yapan kuruluşlarda çalışanlar basın kartı alabilecek.

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin Türk Ceza Kanunu’ndaki değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Türk Ceza Kanunu’ndaki takdiri indirim nedenleri sınırlandırılacak. Failin, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışlarından “pişmanlık göstergesi sayılamayacak olanlar” takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Failin yargılama sürecindeki pişmanlığını “samimi olarak göstermesi” gerekecek.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 16 lira 35 kuruş, euro kuru ise 17 lira 59 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 450 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 975 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 117,62 dolar.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre alkollü içecek ve sigarada Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artırıldı. Alkollü içeceklerde ÖTV artış oranı yüzde 25, sigarada ise yüzde 10 oldu. 1 litre rakıda ÖTV tutarı 481,98 liradan 602,48 liraya yükseltildi. Sigarada 0,71 lira olan asgari maktu vergi tutarı 0,78 liraya çıkarıldı.

Merkez Bankası (MB) beşinci defa faizi sabit bıraktı. Para Politikası Kurulu (PPK) kararında, küresel barış ortamının sağlanması ve baz etkileri ile enflasyon düşeceği ve orta vadeli yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar tüm araçların kullanılacağı belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Finansal İstikrar Raporu’nu açıklayacak.

TÜİK, 2022 yılı bitkisel üretim birinci tahminini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri ve Ulusal İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed el Nahyan bugün Türkiye’ye geliyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, “Ziyaret çerçevesinde yapılacak temaslarda ikili ilişkilerimizde son dönemde kaydedilen gelişmelerin yanısıra bölgesel konular da ele alınacaktır” denildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İtalya Başbakanı Mario Draghi, telefonda görüştü. Görüşmenin ardından Kremlin Basın Servisi açıklama yayımladı. Açıklamada, iki liderin Rusya-Ukrayna savaşına dair görüştüğü, küresel gıda güvenliği konusunu ele aldığı aktarıldı. Gıda krizine ilişkin, “Putin, Rusya’nın, Batı’dan gelen siyasi kısıtlamaların kaldırılması koşuluyla tahıl ve gübre ihracatı yoluyla krizin aşılmasında önemli bir katkı sunmaya hazır olduklarını söyledi” denildi.

New York Yüksek Mahkemesi, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın New York’ta mahkeme celbini cevapsız bırakmasıyla ilgili kararını açıkladı. Kurul, Trump’ın, mahkeme celbinin siyasi amaçlı bir soruşturmanın parçası olduğu yönündeki iddialarını oybirliğiyle reddederken, bizzat mahkemeye gelip iş uygulamalarına ilişkin soruşturmada tanıklık yapması gerektiğini belirtti.

Reuters’a bilgi veren üst düzey bir Türk yetkili, “Ukrayna’dan tahılın çıkarılması için Türkiye hem Rusya hem de Ukrayna ile görüşüyor. Türkiye’den açılacak bir koridor ile bu tahılın hedef pazarlarına ulaşması talep edildi. Görüşmeler halen devam ediyor” dedi. Rusya kendisine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında Ukrayna’da gıda taşıyacak gemiler için bir koridor açabileceğini söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden, 19 çocuk ve iki öğretmenin öldürüldüğü ilkokul saldırısının yaşandığı Teksas’ı 29 Mayıs Pazar günü ziyaret edecek.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Ziraat Türkiye Kupası’nda şampiyon Demir Grup Sivasspor. Sivasspor, normal süresi 1-1 biten maçta Yukatel Kayserispor’u 3-2 mağlup ederek Türkiye Kupası’nda mutlu sona ulaştı. Yiğidolar, tarihinde ilk kez Türkiye Kupası’nı müzesine götürdü.

Sezonun ikinci grand slam tenis turnuvası Fransa Açık’ın (Roland Garros) tek kadınlar seribaşlarından Danielle Collins, Jelena Ostapenko ve Simona Halep ikinci turda elendi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.