Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali başladı – Halime Güner, 21 yıldır kullandıkları Opera binasında açılışa izin verilmediğini açıkladı

Ankara’da düzenlenen 25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali (USUKFF), siyaset ve sanat dünyasından pek çok ismin katılımıyla açıldı. Festivalin onursal başkanı Türkan Şoray’ın konuşmasıyla başlayan festivale, Gezi davasında 18 yıla mahkum edilen ve bir aydır tutuklu olan yapımcı Çiğdem Mater ile dayanışma mesajları damga vurdu. Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner ise açılışın ardından, hazırlıklar sırasında karşılaştıkları engelleri sadece Medyascope’a anlattı. 21 yıldır açılışı yaptıkları Devlet Opera ve Balesi salonunu kullanmalarına bu yıl izin verilmediğini anlatan Güner, “Bu haksızlıkları asla unutmayacak kadınlar var. Her şeye rağmen, işte biz buyuz, biz her yerde varız” dedi.

Kamera- kurgu: Furkan Erdem

25. USUKFF’un açılışı, Ankara Karum çim alanda, “kadınların mirası” temasıyla yapıldı. Yetkin Dikinciler ve Şenay Gürler’in sunuculuğunu üstlendiği gecede, Tema Ödülü, toplumsal cinsiyet çalışmalarıyla da tanınan Prof. Dr. Fatmagül Berktay’a verildi. Oyuncu Şerif Sezer, Türkiye sinemasına hayat veren kadınların emeğine saygı sunmayı amaçlayan “Onur Ödülü”nün sahibi olurken, genç kadın oyuncuları yüreklendirmek amacıyla verilen “Genç Cadı Ödülü” Nazlı Bulum’un oldu. Türkiye’nin ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen “Bilge Olgaç Başarı Ödülü” ise Neşe Yulaç, Ayşenil Şamlıoğlu ve Anna Maria Aslanoğlu’a verildi. 

USUKFF Onursal Başkanı Türkan Şoray, “25 yıl önce bir hayalimiz vardı. Bu hayalimiz, kadın ve sinemaydı. Bu 25 yıl içinde bu hayalimiz koskocaman bir gerçek oldu. Bugün sizler de katılıyorsunuz, 25. yılımızı kutluyoruz” sözleriyle festivali açtı. Açılışa Füsun Demirel, Ayten Uncuoğlu, Lale Belkıs, Nermin Abadan Unat, İoanna Kuçuradi ve Deniz Türkali gibi alanlarında tanınmış isimler de katıldı. 5 Haziran’a kadar sürecek festivalde, 60’ı aşkın film Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Büyülü Fener Sineması’nda izleyicilerle buluşacak. 

“Kasım ayından bu yana üç dilekçe verdik ama Opera’yı alamadık”

Festivalin Türkiye’de ve dünyada yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Uçan Süpürge Vakfı Başkanı Halime Güner, “Sanat ve sinema, değişimin, dönüşümün parçasıdır. O nedenle sanattan çok korkulur” dedi ve karşılaştıkları zorlukları sadece Medyascope’a anlattı. 

Uçan Süpürge’nin açılışını, 21 yıldır Devlet Opera ve Balesi binasında yaptıklarını, bina, binanın mimari yapısıyla festivali özdeşleştiklerini söyleyen Güner, “Israrla Devlet Opera ve Balesi’ni istedik, davetiyelerimize bile oradan fotoğraflar koyduk. Şubat başında ilk kez kültür bakanıyla görüştüm, sayın bakan itiraz etmedi. Buna rağmen, kasım ayından bu yana üç dilekçe yazdık ancak Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan’ın, Uçan Süpürge’ye salon tahsisine izin vermediğini öğrendik” diye konuştu.

“İlk vazgeçilen kadınlar ve kadınların talepleri”

Opera’yı kullanamamalarının gerekçesi olarak sunulan “Ayda” operasının, 2019’dan beri sahnelendiğini ve TRT2’de yayınlandığını anlatan Güner, her oyunu önemsediklerini ancak altı ay öncesinden başvuru yapmalarına rağmen “kutlama yılı” olarak gördükleri 25. yıl açılışına izin verilmediğini anlattı. Güner “kadınların mirası” temasıyla, festivalin ilk yılında olduğu gibi Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde basın toplantısı yapmak istediklerini ancak son gün olan 11 Mayıs’a kadar izin alamadıklarını ve provasız toplantı yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Ankara’nın kapanan eski Batı, Kızılırmak, Kavaklıdere gibi eski sinemalarını kullanmak istediklerini ancak elektrik tesisatının onarılması için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden umdukları desteği alamadıklarını söyleyen Güner, “O konuda da kırgınız, iİlk vazgeçilen kadınlar ve kadınların talepleri” dedi. 

Gecenin sunucuları Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler

“Her şeye rağmen, her yerde varız”

Salonu alabilmek için istemedikleri halde aracı insanlar bulmaya çalıştıklarını ve aylardır çok yoğun çaba sarf ettiklerini ancak Karum çim alanı kullanmak zorunda kaldıklarını belirten Güner, şöyle konuştu:

Bu sene festival için bulduğumuz tek yer burası. Görüyorsunuz, dayanışma arttı, artık bunu kimse durduramaz. Seneye Türkiye’nin en eski operasını kullanabilmek için, yarın dilekçe veriyoruz. Biz festivali yapmaya başladığımızda, parmaklarla sayılacak kadar kadın yönetmen vardı, şimdi kadın yönetmenler arasından seçmek zorundayız. Kadınlar, gençler akın akın geliyor. Bu haksızlıkları asla unutmayacak kadınlar var. Her şeye rağmen, işte biz buyuz, biz her yerde varız.

“Kadınlar nefes alacak yerler buluyor”

Açılışa katılan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Medyascope’a konuştu. Beştaş konser yasaklarının, Kürt müziğine düşmanlığın kabul edilemeyeceğini söyledi ve “İktidar toplumu nefessiz bırakmak istiyor ama biz nefes alacak yerler buluyoruz, bu film festivali de bunlardan biri” dedi. Nazlıaka ise 25 yıldır Uçan Süpürge’nin emeğine şahitlik ettiğini paylaştı ve “İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden sonra böylesine önemli bir festivalde bir araya gelmek çok önemli. Her geçen gün eşitsizliğin daha da derinleştiği ve her alanda hak gaspının arttığı bir dönemde kadınların beraber olmasına ihtiyaç var” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.