Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öğer: “İmam hatipler tabela okulları olmaktan kurtarılmalı, öğrenci sayısı az olan kapatılmalı”

Diyarbakır’da Eğitim-Bir-Sen Şubesi tarafından organize edilen ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışlalı’nın katılımıyla düzenlenen toplantıda imam hatip okullarının durumu masaya yatırıldı. Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, öğrenci sayısı az olan imam hatip okullarının kapatılması gerektiğini belirterek, imam hatiplerin tabela okulu olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

“Gençlik, ciddi manada hayal kırıklıkları yaşıyor, antidepresan kullanımı artmış”

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şubesi’nin organize ettiği, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışlalı’nın katıldığı ve İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi’nin ev sahipliğinde yapılan “Eğitim Platformu Bileşenleri” konulu toplantıda Diyarbakır’da eğitim hayatı ve imam hatip okulları masaya yatırıldı. Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, koronavirüs salgını sonrası gençliğin ciddi manada hayal kırıklıklarını yaşadığını belirterek, “Gençlik umutlarını yitirmiş, gelecekten beklentisiz ya da emeksiz bir şekilde hayata atılıp bir an önce para kazanmanın peşine düşmüş. Okumakla bir yere gelemeyeceğini dile getiriyor. Antidepresan kullanımı artmış, intihara meyillilik veya toplu intihar vakaları maalesef artış göstermektedir” dedi.

“Bağımlılık ile mücadele önleyici çalışmalar kağıt üzerinde yapılıyor”

Madde, alkol, tütün ve teknoloji bağımlılığındaki artışın resmi rakamların çok üzerinde seyrettiğini savunan Öğer, şöyle devam etti: “Bağımlılıkla mücadele modülleri tekrar gözden geçirilmeli, rehber öğretmenler ile beraber gönüllü eğitim vermek isteyen öğretmenler, STK üyelerine eğitimler verildikten sonra alanda özelikle okullarda eğitimler verebilme imkânına sahip olmalıdır. Teknoloji bağımlılığı noktasında özellikle 0-6 yaş çocuk eğitiminden ziyade aile eğitimlerine önem verilmelidir. 07-12 yaş arası teknoloji kullanımı- cinsel istismar ve sosyal medya okur yazarlığı eğitimleri; 18 yaş üstü gençlere de siber suçlar, siber güvenlik, metavers, kiripto para, sanal ticaret, sanal suçlar ile mücadele eğitimleri verilmelidir. Son dönemlerde özellikle sosyal medyada ve basın yayında dışlayıcı dilin kullanılması gençler arasında ciddi bir kopukluk ve ötekileştirmeye sebebiyet vermektir. Şiddete meyillilik, sosyal mecralarda olduğu gibi gerçek hayatta da yansımaya başladı. Özellikle genç kızların şiddete maruz kalması ve taciz sonrası öldürülmesi buna örneklik teşkil etmektedir.”

“İmam hatipler tabela okulları olmaktan kurtarılmalı, öğrenci sayısı az olan kapatılmalı”

Öğer, imam hatip ortaokulu ve liselerinin eğitim kalitesinin artırılması, bu okulların tabela okulları olmaktan kurtarılması gerektiğini belirterek, önerilerini şöyle sıraladı:

“Müfredat yenilenmeli, mevcut imam hatiplerde öğrenci sayısı az olanlar kapatılmalıdır. Diyarbakır’da mevcut imam hatip lise ve ortaokulların ortalama öğrenci sayısı 200’dür. Diğer okullara baktığımızda bu sayı neredeyse binlere varmaktadır. Mesleki liselerin önü açılmalıdır. Yeni bölümler eklenmeli, meslek liselerinde iş ahlâkı, değerler eğitimi ve dini eğitim dersleri konulmalı, bu eğitimlerin pekiştirilmesi noktasında lise geçiş sınavlarında ve üniversite sınavlarında soru sayısı artırılarak özendirilmelidir. Bilişim, inovasyon, robotik kodlama, yazılım, yazılım mühendisliği, uzay mühendisliği, tarım ve hayvancılık ile ilgili meslek liseler açılmalı ve sayısı artırılmalıdır. Bir ildeki eğitim platformu sadece belirli bazı STK’lardan müteşekkil olmamalı o ilin eğitimle ilgili ne kadar dinamikleri varsa toplantıya davet edilmeli onların görüş ve önerilerine de saygı gösterilmelidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.