Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin Van’daki yerel yönetimler çalıştayı sona erdi: “Kayyum düzenini kabul etmiyoruz”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Van’da üç gün süren belediye başkanları çalıştayının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede kayyum uygulamasına tepki gösterilerek iktidarın muhalif belediyelere yönelik tutumu eleştirildi. Açıklamada “Toplantılarımızda, hukuksuz ve antidemokratik kayyum uygulamaları da değerlendirilmiştir. Seçimle gelenlerin seçimle gitmesinin güvence altına alınması bir kez daha vurgulanmıştır. Milli iradenin, atanmış kayyumlara teslim edildiği bir düzeni kabul etmiyoruz” denildi.

CHP’li 248 il ve ilçe belediye başkanının katıldığı “Belediye Başkanları Çalıştayı” bugün sona erdi. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, seçimler için neler yapılabileceğine ilişkin fikir alışverişinde bulunduklarını, geride kalan üç yılı ve gelecekteki iki yılı değerlendirdiklerini belirterek “Toplantılarımızda, demokratik yerel yönetimler üzerindeki siyasi baskıların sona ermesinin de ancak genel seçimlerin kazanılmasına bağlı olduğu ifade edilmiştir” dedi.

İktidar politikalarının ülkeyi derin bir buhranın içine sürüklediğini söyleyen Torun, “İktidar artık sadece kendi çevresinin çıkarlarını düşünen kararlar alırken, kaderine terk edilen milyonlar açlık mücadelesi vermektedir. Ancak Türkiye’nin gerçeklerinden kopan Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, ‘Türkiye’de aç kalan yok’ diyerek, milletin gerçeklerinden ne kadar koptuğunu bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

Torun, böyle bir süreçte düzenlenen belediye başkanları çalıştayında, “kötü tablonun yegâne çözümü olan genel seçimlerin” kapsamlı olarak değerlendirildiğini belirtti:

“Toplantılarımızda, ülkemizi ve milletimizi ayağa kaldırmak için; genel başkanımızın liderliğinde genel merkezimiz, milletvekillerimiz, parti örgütümüz ve belediye başkanlarımızla güç birliği içinde, Millet İttifakı ruhuna uygun olarak mücadele etmekteki kararlı duruşumuz bir kez daha vurgulanmıştır. Toplantılarımızda, demokratik yerel yönetimler üzerindeki siyasi baskıların sona ermesinin de ancak genel seçimlerin kazanılmasına bağlı olduğu ifade edilmiştir.”

“Devlet kaynakları partizanca kullanılıyor”

AKP iktidarının yerel yönetimlere ayrılan devlet kaynaklarını “partizanca” kullandığını ve belediyelere ayrımcılık yaptığını savunan Torun, “Özellikle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve belediyelerin bankası olan İLBANK, bu partizanlığın aracı haline getirilmiştir. Belediyelerimizin kaynaklarını keserek aslında kendilerine oy vermeyen milyonları cezalandırmak isteyenlere karşı mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Belediye başkanları çalıştayımızdan, bu organize kötülüğe karşı tüm demokratik ve hukuki haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

“MASAK’ta belediyelerimize yönelik siyasi operasyonlar için birimler kuruldu”

Torun sözlerini şöyle sürdürdü:

“Torba yasalarla, kararnamelerle ve genelgelerle belediyelerimizin yetki ve gelirlerini ellerinden alan ve belediyelerimizin hakkı olan kaynakları kesen iktidar, bir taraftan da siyasi operasyon ve soruşturmalarla baskı kurmaktadır. Yerel seçimleri kaybetmeyi içine sindiremeyen, sonrasında da belediyelerimizin hizmetlerine engel olamayan iktidarın korku içinde olduğunu biliyoruz. İçişleri Bakanlığı’nda ve MASAK’ta belediyelerimize yönelik siyasi operasyonlar için birimler kurulduğunun farkındayız. Önümüzdeki süreçte bu operasyonların artacağını da gayet iyi biliyoruz. Çalıştayımızda iktidarın bu çabaları değerlendirilmiş, önümüze çıkacak her türlü siyasi operasyona halkımızla birlikte karşı duracağımız vurgulanmıştır.

“Kayyum düzenini kabul etmiyoruz”

Toplantılarımızda, hukuksuz ve antidemokratik kayyum uygulamaları da değerlendirilmiştir. Seçimle gelenlerin seçimle gitmesinin güvence altına alınması bir kez daha vurgulanmıştır. Milli iradenin, atanmış kayyumlara teslim edildiği bir düzeni kabul etmiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’de yeni bir merkez-yerel dengesinin kurulacağını vadediyoruz. İktidara geldiğimizde uygulayacağımız yerel yönetim politikaları için şimdiden yasal düzenleme çalışmalarına başladığımızı ve bu çalışmamızı en geniş katılımla hazırlayacağımızı ifade ediyoruz.

Cumhuriyet Halk Partili belediyeler, önümüzdeki iki yılda da vatandaşı kandıran uçuk kaçık projeler için değil, toplumun en önemli sorunlarını çözmek için çalışmaya devam edecektir. Bu tarihi mücadelede en büyük desteğimiz halkımızdır. Buradan bir kez daha ifade ediyoruz ki; halkımız yanımızda oldukça, önümüze hangi engel çıkarsa çıksın, hangi baskı kurulursa kurulsun, hiçbir güç bizi bu yolumuzdan çeviremeyecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.