Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Van’da vali değişti, sekiz yıllık bariyerler kalktı ama yasaklar sürüyor

Son kararname ile Van’a atanan vali ve kayyum Ozan Balcı, güvenlik gerekçesiyle sekiz yıldır valilik çevresine konulan bariyerleri kaldırıp burayı vatandaşlara açsa da kentte altı yıl önce konulan eylem ve etkinlik yasağı hâlâ devam ediyor. Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşınan yasaklar ile ilgili valilik sitesinden yapılan açıklamada, 29 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında 15 gün daha eylem ve etkinlik yasağı ilan edildiği belirtildi.

Son valiler kararnamesi ile Tokat Valiliği’nden Van Valiliği’ne atanan ve aynı zamanda kayyum olarak Van Büyükşehir Belediyesi’ni de yönetecek olan Ozan Balcı’nın ilk icraatı kentte olumlu bulunmuştu. Valilik önünde geçmişte güvenlik gerekçesiyle konulan bariyerler, Vali Balcı’nın talimatı ile kaldırılmış ve banklar yerleştirilerek alan vatandaşların kullanımına açılmıştı. Vatandaşların olumlu bulduğu bu icraattan sonra gözler, Van’da altı yıldır süren eylem ve etkinlik yasağına çevrilmişti.

Van’daki yasaklar 15 gün süreyle uzatıldı

Van’da, 2016 yılından beri uygulanan ve valilik kararları ile 15 günlük süreler halinde uzatılan eylem ve etkinlik yasaklarının yeni vali tarafından da uygulanmaya devam edildiği görüldü. Anayasa Mahkemesi’ne kadar taşınan ve “Van OHAL ile yönetiliyor” yorumlarına neden olan yasaklar ile ilgili Van Valiliği’nin sitesinde bir açıklama yayımlandı. Açıklamada, “İlimizde düzenlenecek olan basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması, 5442 sayılı İl idaresi Kanununun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında mülki idare amirinin iznine bağlanmıştır” denildi. Yasak, 29 Mayıs-12 Haziran tarihlerini kapsıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.