Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı masa görüşmesinden öne çıkanlar: “Erken seçim ihtimali cumhurbaşkanı adayını konuşmamız için geçerli sebep değil”

Gelecek Partisi’nin ev sahipliği yaptığı altılı masanın dördüncü toplantısında, “Temel ilkeler ve hedefler” metni ve üç komisyonun çalışmalarının açıklanacağı tarihler belirlendi. Toplantıyı ve önümüzdeki süreci Medyascope’a değerlendiren Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, “Erken seçim ihtimali cumhurbaşkanı adayını konuşmamız için geçerli sebep değil” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Demokrat Parti (DP), Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi (SP) genel başkanları, dün (29 Mayıs) dördüncü kez bir araya geldi. Gelecek Partisi’nin ev sahipliği yaptığı toplantı, yedi saatten uzun sürdü. Altılı masa bileşenleri, bundan önceki toplantıların ardından, bir sayfalık yazılı açıklama yapmaları nedeniyle eleştirilmişti. Dördüncü toplantı, “Temel ilkeler ve hedefler” metninin açıklanması ve komisyon çalışmalarının hızlandırılması kararıyla sonuçlandı.

Seçim tarihi belli olmadan cumhurbaşkanı adayı ismi açıklanmayacak 

Gelecek Partisi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, birinci tur görüşmelerin ardından, seçim takvimi belli olana kadar aday ismi açıklanmayacak. İkinci tur görüşmelerin ise ara verilmeden başlaması planlanıyor. Altılı masaya dair en çok merak edilen konu, cumhurbaşkanı adayının kim olacağıydı. Önceki buluşmada temel ilkeleri tanımlanan aday, “uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday” ifadeleriyle nitelenmişti. 

Bülent Kaya: “Partiler olarak işimiz, kullanılan oyların sandığa yansımasını sağlamak”

Medyascope’a konuşan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, ana ilkeler ortaya koyulduktan sonra bu ilkeler doğrultusunda detay çalışmaların daha rahat yapılabileceğini söyledi ve “Temel esaslara dair on maddelik bir tutum belgesinin açıklanmış olması, bundan sonraki süreçte hemen hemen her alanla ilgili ortak dil ve söylem geliştirileceğinin bir göstergesi” dedi. Seçim güvenliğinin, yargı ve sandık güvenliği ile ilgili boyutları olduğunu söyleyen Kaya, Kılıçdaroğlu’nun SADAT önüne giderek seçim güvenliğine işaret etmesi hakkında şunları söyledi:

Sayın Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği SADAT boyutu, sandık güvenliği ile ilgili değil kamu güvenliği boyutu. Kamu güvenliğini sağlamak partilerin görevi değil, devletin kamu gücü olan kolluk kuvvetlerinin görevi. Sayın Kılıçdaroğlu’nun da kastettiği nokta bu. Bizim partiler olarak seçim güvenliği ile ilgili yapacağımız iş, kullanılan oyların sağlıklı bir şekilde sandığa yansıması ve sonuç alınmasıyla ilgili.” 

“Erken seçim ihtimali cumhurbaşkanı adayını konuşmamız için geçerli sebep değil”

Altılı masa toplantılarının ikinci turda devam edip etmeyeceğine ilişkin bilgileri olmadığını ve liderlerin programına göre karar verileceğini söyleyen Kaya, şöyle devam etti:

Temmuz ayında erken seçimle ilgili daha net işaretler görmek mümkün. Kasım ayında olması muhtemel görülen erken seçim ilan edilirse çalışmalar yoğunlaşır. Erken seçim ihtimali nedeniyle cumhurbaşkanı ismi konuşulmaz ama erken seçim kararı alınırsa elbette isim konuşuruz. İhtimal, cumhurbaşkanı adayının ismini konuşmamız için geçerli bir sebep değil

Bizim altı parti olarak birinci hedefimiz maksimum sayıda milletvekili çıkararak bahsettiğimiz mutabakatı hayata geçirebilme ile ilgili anayasal ve yasal değişiklikleri yapabilmek. İkincisi ise ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarıp, seçimi kazanarak ülkedeki sorunlara çözüm bulmak. Bu iki amacı gerçekleştirecek farklı formülleri konuşmak, masaya zenginlik katar, bir gerilim sebebi değildir.”

“MİT, RTÜK gibi kurumların düzenlenmesinde mutabakat metnini esas alıyoruz”

Kurumsal Reformlar Komisyonu’nun eski Devlet Planlama Teşkilatı gibi çalışacak Stratejik Planlama Teşkilatı’nın kurulması, Merkez Bankası’nın bağımsızlığın sağlanması ile Ekonomik ve Sosyal Konsey’in yeniden yapılandırılması gibi konular üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Komisyon raporlarının belli bir aşamaya geldiğini belirten Kaya, açıklamada yer almayan MİT, RTÜK, YÖK gibi kurumlarla ilgili, “Bunlarla ilgili güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metnindeki atıflarımız var. O atıflar çerçevesinde yapılacak anayasa değişikliğinde tekrar gündeme gelecektir” dedi. 

Türkiye’nin önemli gündemlerinden biri olan göç politikasına dair komisyon kurulacağını hatırlatan Kaya, komisyonların birlikte politika üretmesi  gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:

Bunu sadece Suriyelilerin gönderilmesi üzerinden değil, düğmenin ilk yanlış iliklendiği, Suriye’deki istikrarsızlık sürecine kadar götürmek lazım. Oradan bugüne nasıl gelindi, bundan sonra tekrar nasıl yönlendirmek lazım. Suriye’de barış ortamının nasıl sağlanacağı, bu konuda Türkiye’ye ve uluslararası kuruluşlara düşen vazifeler, göçmenlerle ilgili insan hakları boyutu, Türkiye’nin milli güvenlik ve demografik hassasiyetleri gibi bütün yönleriyle meselenin tartışılması gerekiyor.

Altı parti liderinin bir sonraki görüşmesi 3 Temmuz’da İYİ Parti Genel Merkezi’nde yapılacak. Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde ağustos ayı başında yapılması beklenen toplantısı ile de altılı masanın ilk tur çalışma ve toplantıları tamamlanmış olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.