Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da ilk kez solcu bir aday başkan olmaya hazırlanıyor: Eski gerilla Gustavo Petro, seçimlerin ilk turunu birinci bitirdi

Kolombiya’da dün (29 Mayıs) yapılan başkanlık seçimlerinin ilk turunu eski gerilla hareketi üyesi ve eski Bogota Belediye Başkanı Gustavo Petro kazandı. Oyların yüzde 40’ını alarak ikinci tura kalan Tarihsel Pakt koalisyonunun adayı Petro, 19 Haziran’daki ikinci tur seçimlerini kazanması halinde ülkenin ilk solcu başkanı olacak.

Gustavo Petro

Eski M-19 gerilla hareketinin üyesi Gustavo Petro, ülkede giderek artan eşitsizlik, yoksulluk, şiddet, suç oranlarındaki artışı azaltma, fosil yakıtlara duyulan bağımlılığı tersine çevirme, milyarderlerden daha fazla vergi alma, tarımda reform ve Kolombiya Devrimci Silah Güçleri (FARC) ile yapılan barış anlaşmasına geri dönülmesi vaatlerinde bulunmuştu.

“Ülkede değişim kazandı”

Seçim sonuçlarının ardından başkent Bogota’daki destekçilerine seslenen Petro, mevcut Cumhurbaşkanı Ivan Duque ve eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe’nin politikalarını tersine çevirdiklerini söyledi. Petro, “Duque hükümetiyle ittifak yapan siyasi partiler Kolombiya’da yenilgiye uğradı. Bir devir sona erdi, ülkede değişim kazandı” dedi.

Seçimlerde ikinci sırayı yüzde 28’lik oy oranı ile Rodolfo Hernández aldı. Hernández, ülkede “Kolombiya’nın Trump’ı” olarak biliniyor.

Rodolfo Hernández

Seçimlerden önce yapılan anket sonuçlarında ikinci sırada olması beklenen isim sağcı Federico Gutiérrez’di. Yenilgiyi kabul eden Gutiérrez, destekçilerine ikinci turda Rodolfo Hernández’i destekleme çağrısında bulundu.

Petro ve Hernández, seçimlerin 19 Haziran’da düzenlenecek ikinci turunda yeniden karşı karşıya gelecek. Geleneksel olarak sağcılar tarafından yönetilen ve Vaşington’un ülke genelindeki etkisi, her zaman siyasi tartışma konusu haline gelen Kolombiya’da, 62 yaşındaki Petro, seçimleri kazanması halinde, ülke tarihindeki ilk solcu başkan olacak.

Bir ilk daha: Siyah başkan yardımcısı

Kolombiya halkı, ilk solcu başkanın yanı sıra, ilk kez siyah bir başkan yardımcısı seçmeye de hazırlanıyor. Tarihsel Pakt koalisyonunun seçim çalışmalarını yürüten 40 yaşındaki Francia Márquez, Petro’nun başkan seçilmesi durumunda ülke tarihinde bu göreve gelen ilk siyah olacak. Latin Amerika kıtasında daha önce Kosta Rika, bu göreve bir siyahı getirmişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.