Bilim insanları Avrupa’da daha önce görülmeyen ölümcül bir hastalığa yakalandığı ve yön duygusunu kaybettiği tespit edilen katil balinaya, dayanılmaz bir acı çektiği gerekçesiyle ötanazi uygulanacağını açıkladı.
Dört metre uzunluğundaki erkek balina, ilk kez 16 Mayıs’ta Fransa’nın Normandiya bölgesinde yer alan Le Havre Limanı ve Honfleur kenti arasında görülmüştü. İki hafta boyunca katil balinanın gözlemlendiğini belirten yetkililer, balinayı denize döndürme planlarının başarısız olduğunu ve balinaya yakalandığı ölümcül hastalık nedeniyle ötenazi uygulanacağını açıkladı.
Yetkililer dün (29 Mayıs) yaptıkları açıklamada, “Balinanın denize geri yönlendirilmesi çabalarının başarısız olmasıyla beraber canlının stres seviyesini artırmamak amacıyla müdahaleye son veriyoruz” dedi.
Bilim insanları fotoğraflardan ve kurtarma çalışmasından edindikleri verilerden, balinanın mucormysosis hastalığına -diğer bir adıyla siyah mantar- yakalandığını tespit etti. Bu hastalığın daha önce Kuzey Amerika’da gözlemlendiği ancak Avrupa’da ilk kez rastlandığı belirtildi.
Açıklamada, bahsi geçen hastalığın zayıf düşmüş hayvanlarda cildi enfekte ettiği, kalp, akciğer ve beyin gibi organlara yayılabildiği ve bunun hayvanın dengesiz hareketlerini açıklayabileceği bilgisi yer aldı.
Hastalığın balinada oldukça ilerlediği ve bu evrede muhtemelen çok büyük acıya yol açtığı da eklendi:
“Uzman grubumuz bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda hayvanın acısına son vermek ve ayrıca taşıdığı hastalığın detaylı analizi için tek mümkün yolun ötanazi olduğuna oybirliği ile karar verdi.”
Kaynak: Guardian
Derleyen: Alp Selim
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.