Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK’ten beş kanala ceza: “Bu bakışla Meclis TV’nin de fişi çekilebilir”

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜRGEV ve Ensar vakıflarına ilişkin açıklamalarını canlı yayınlayan Tele1, KRT TV, Flash TV ve Halk TV’ye tavandan para cezası verdi. Üst Kurul, FOX TV’ye de idari para cezası kesti. RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, “Bu bakışla, partilerin canlı verilen grup toplantıları sansürlenir, muhalefetin sesi duyulmasın diye Meclis TV’nin fişi de çekilebilir” dedi.

RTÜK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TÜRGEV ve Ensar vakıfları üzerinden ABD’ye para aktarılmasıyla ilgili videoyu eşzamanlı yayınlayan Tele1, KRT TV, Flash TV ve Halk TV hakkında ceza raporu hazırlattı. Dosyalar, bugün Üst Kurul’da yapılan toplantıda değerlendirildi. Üst Kurul, dört kanala tüm reklam gelirlerinin yüzde 3’ü oranında para cezası verdi.

Üst Kurul, FOX Ana Haber sunucusu Selçuk Tepeli’nin 20 Mayıs Cuma günü, “Tapusunu alamayan köylüler” haberini sunarken sinirlenerek önce kalem fırlatması ardından masada duran bardağı kırmasını da ihmal olarak değerlendirerek, kanala idari para cezası verdi.

“Muhalefetin sesi duyulmasın diye Meclis TV’nin fişi de çekilebilir”

RTÜK’ün CHP’li iki üyesi İlhan Taşcı ve Okan Konuralp, ceza kararlarına karşı oy kullanırken, kurulun AKP ve MHP’li üyeleri, ceza verilmesi yönünde oy kullandı. Taşcı, karardan sonra yaptığı açıklamada, “RTÜK yayıncılara ‘Kılıçdaroğlu’nun elinde belge de olsa, söyledikleri doğru da olsa yayınlarsanız ceza keserim, sansürlerim’ gözdağını veriyor. Bu bakışla, partilerin canlı verilen grup toplantıları sansürlenir, muhalefetin sesi duyulmasın diye Meclis TV’nin fişi de çekilebilir” dedi.

“Cezalarla muhalefeti susturabileceğini düşünmek, bir tükenmişlik halinin tezahürüdür”

RTÜK üyesi Konuralp ise sosyal medya hesabından, “RTÜK bu kararıyla doğrudan Sayın Kılıçdaroğlu’nu susturma planının parçası olduğunu, bile isteye resmileştirmiştir. Cezaların hukuki muhataplarının KRT, Tele1, Flash Haber ve Halk TV olması, ana muhalefet liderini susturma çabalarının üstünü örtmeye yetmez. Üstelik, televizyonlara verdirtilen cezalar yoluyla da muhalefeti susturabileceğini düşünmek, bir tükenmişlik halinin tezahürüdür” açıklamasını yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.