Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de matematik kitabındaki illüstrasyonlar sosyal medyada viral oldu, kitap toplatıldı

Çin’de ilkokullara dağıtılan matematik kitabındaki çocuk illüstrasyonları sosyal medyada viral oldu. “Çirkin” olarak nitelendirilen illüstrasyonlar birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından tepkiyle karşılandı. Çin Eğitim Bakanlığı, yayıncıya kitabın toplatılması talimatını verdiğini açıkladı.

Çin’de ilkokullara gönderilen bir matematik ders kitabının içindeki çocuk illüstrasyonları sosyal medyada viral oldu ve “trajik bir biçimde çirkin” olarak nitelendi. Sosyal medyadaki tepkilerin büyümesinden sonra Çin Eğitim Bakanlığı, devlete ait yayıncıya kitabın toplatılması talimatını verdi.

People’s Education Press tarafından basılan ders kitabında çocuklar yüzleri çarpık, şişkin pantolonlar içinde resmediliyor. İllüstrasyonlarda erkekler kızların eteklerinden tutarken bir çocuğun bacağındaki dövme dikkat çekiyor.

İllüstrasyonlara sosyal medya kullanıcılarından sert tepki

What’s On Weibo isimli sosyal medya izleme sitesinde yer alan rapora göre bazı sosyal medya kullanıcıları, resimlerin kasıtlı olarak kötü ve kışkırtıcı olduğu sonucuna vardı. Bazı kullanıcılar bir resimdeki ters Çin bayrağına tepki gösterirken bazıları giysilerdeki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bayrağının renk kombinasyonuna dikkat çekti.

Bir sosyal medya kullanıcısı, “Eğitim bakanlığımıza Batı tarafından sızılmış. Ders kitaplarımız da bakanlığımıza sızan kişiler tarafından yönlendiriliyor” diye yazarak kitaba tepki gösterdi.

Bir başka sosyal medya kullanıcısı ise ders kitabının yaklaşık on yıllık olduğunu ve şikayetlerin daha önce dile getirildiğini ancak ciddiye alınmadığını yazdı.

İlk ve ortaokul ders kitaplarındaki resimlere özel inceleme başlatıldı

Sosyal medyadaki tepkiler üzerine Eğitim Bakanlığı, ilk ve ortaokullarda kullanılan tüm ders kitaplarının içerik ve resimlerine odaklanan bir inceleme başlatıldığını açıkladı. Eğitim Bakanlığı yetkilileri şunları söyledi: “Çocuklarımızın doğru siyasi doğrultuda ve doğru ahlaki kodlara uygun yetişmesinden, kültürümüzün estetik yargılarına uygun eserlerin yapılmasından emin olmak için inceleme başlattık.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.