Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya, Rusya’ya katılım referandumunu iptal etti

Gürcistan’ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesi, Rusya’ya katılım konusunda 17 Temmuz’da yapılacak referandumu yasal sonuçların belirsizliği gerekçesiyle iptal etti.

Gürcistan’ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinin lideri Alan Gagloev, 17 Temmuz’da Rusya’ya katılım konusunda yapılması planlanan referandumu askıya aldı. Gagloev, dün (30 Mayıs) kararnamede, iptal kararını “referandumda sunulan konunun yasal sonuçlarının belirsizliği” olarak gerekçelendirdi.

Kararnamede, “Rusya Federasyonu’nun meşru hak ve çıkarlarını etkileyen konularda tek taraflı bir referandum kararının kabul edilemezliği” vurgulandı.

Gagloev, Rusya’ya katılma kararı için referanduma gitmeden önce konunun Moskova hükümetiyle görüşülmesi gerektiğini söyledi.

Neler olmuştu?

Gürcistan’ın 2008’de ayrılıkçı Güney Osetya’ya müdahale etmesinden sonra Rusya, Tiflis yönetimine karşı bölge savaş ilan etmişti. Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıyan Rusya, halkına vatandaşlık önermişti. Gürcistan, Güney Osetya’nın Rusya’ya katılmak için referandum düzenleme planlarını “kabul edilemez” olarak tanımlamış ve kınamıştı.

Kaynak: France 24

Derleyen: Janset Atacan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.