Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

20 bin futbol sahası büyüklüğünde: Dünyanın en büyük bitkisi Avustralya kıyılarında keşfedildi

Dünyanın bilinen en büyük bitkisi Avustralya kıyılarında keşfedildi. Araştırmacılar, deniz yosununun yaklaşık 20 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsadığını açıkladı.

Bilim insanları, genetik testleri kullanarak Batı Avustralya’daki büyük bir su altı çayırının tek bir bitki olduğunu keşfetti. Bitkinin, en az dört bin 500 yılda tek bir tohumdan yayıldığı düşünülüyor.

Batı Avustralya Üniversitesi’nden araştırmacılar, deniz yosununun yaklaşık 200 kilometrelik bir alanı kapladığını açıkladı.

Nasıl keşfedildi?

Avustralya kıyılarında yaygın bulunan türlerin genetik çeşitliliğini anlamak için yola koyulan ekip, Perth’in yaklaşık 800 kilometre kuzeyindeki Shark Bay’de tesadüfen bu bitkiyi keşfetti.

Körfez boyunca sürgünleri toplayan ve her bir örnekten parmak izi oluşturmak adına 18 bin genetik işaretçiyi inceleyen ekip, çayırın tek bir bitkiden oluştuğunu fark etti.

“Şaşırdık”

Araştırma ekibinden Jane Edgeloe, “Araştırmalarımız sonucu bulduğumuz cevap bizi şaşırttı. Sadece bir tane vardı. Sadece bir bitki, Shark Bay’de 180 km’den fazla genişlemiş ve bu araştırma onu dünyadaki bilinen en büyük bitki haline getirdi” dedi.

Araştırmanın sonuçları Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımladı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.