Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan Suriye’ye operasyon sinyali, Yunanistan’a gözdağı, NATO’ya tepki

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. İsveç ve Finlandiya’nın olası NATO üyeliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, Yunanistan’ı da hedef alırken olası bir Suriye operasyonu hakkında da konuştu.

“Kendine gel”

Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşması’nın bozulduğunu açıklayan Erdoğan, “Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşmamızı bozduk. İkide bir uçaklarınla bize gösteri yapıyorsun. Kendine gel. Tarihten hiç ders almıyor musun? Tarihte neredeydin şimdi neredesin? Sonra ağlayıp sızlamaya başlıyorsun. Türkiye ile dans etmeye kalkma. Yolda kalırsın. Arkadaşlarıma da söyledim. Bunlarla ikili görüşmeler de yapmayacaklar çünkü bu Yunanistan maalesef yola gelmeyecek” dedi.

“İsveç ve Finlandiya için arayan arayana”

Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine ilişkin yoğun diplomasi trafiği yaşandığını belirterek şöyle konuştu: “Dürüst olacaksan karşımızda koltuğun hazır ama dürüst olmazsan kusura bakma. Türkiye’nin muvafakatı olmadan bu ülkelerin NATO’ya üyeliği mümkün olmadığı için yoğun bir diplomasi trafiği başladı. Arayan arayana. Niçin bu ülkelerin üyeliğine karşı olduğumuzu anlattık. Önümüze bizim ihtirazi kayıtlarımızı izale edecek somut herhangi bir belge konabilmiş değil. Avrupa Birliği üyeliğimiz başta olmak üzere, birçok acı tecrübe ile, belgeye bağlanmamış sözlere inanmamız asla mümkün değildir.”

“Terörle mücadele hassasiyetimize saygı duydukları sözleri inandırıcı değildir”

İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği için şartları olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “İsveç ve Finlandiya’dan ve onların üyeliğinde ısrarcı olan herkesten ne istiyoruz? Her şeyden önce bu ülkenin sınırları içinde, faaliyetlerine izin verdiği terör örgütleriyle bağlantılı tüm kurumların kapılarına kilit vurulması gerekiyor. Türkiye aleyhtarı faaliyetlerine nasıl göz yumulduğu, destek verildiği açıkça ortadadır. PKK ve onun uzantısı kuruluşların temsilcilerini en üst düzeyde ağırlayanların bizim terörle mücadele hassasiyetimize saygı duydukları sözleri, asla inandırıcı değildir.” 

“Belge görmeden tavrımızı değiştirmeyeceğiz”

İsveç Devlet Televizyonu’nda PYD lideri Salih Müslim ile röportaj yapılmasına tepki gösteren Erdoğan, Avrupa’nın farklı ülkelerinde terör örgütlerine destek verildiğini iddia ederek şunları söyledi: “Dünyanın en eli kanlı terör örgütünü demokrasi havarisi gibi göstermeye uğraşanlar, bizim nezdimizde PKK’nın öldürdüğü bebeklerin, kadınların, yaşlıların, öğretmenlerin, güvenlik güçlerimizin katilleriyle aynı saftadır. Biz önce terörle mücadelede samimiyet arıyoruz. Sorularımıza tatmin edici, kesin cevaplar bulmadan ve bağlayıcı belgeler görmeden tavrımızı değiştirmeyeceğiz.”

“Fırsatçılık değil terör ile mücadele konusunda ilkeli bir duruştur”

Tel Rıfat ve Münbiç’i “teröristlerden temizlediklerini” savunan Erdoğan, diğer bölgelerde de aşama aşama aynı uygulamayı yapacaklarını belirtti. Erdoğan, “Türkiye’nin bu meşru güvenlik adımlarına kim destek olacak göreceğiz. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda yaklaşımımız, fırsatçılık değil terör ile mücadele konusunda ilkeli bir duruştur. Ümit ediyoruz ki hem bu iki ülke hem de onların üyeliği için canhıraş uğraş gösterenler, Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerini anlar ve gerekeni yapar. NATO içinde yükümlülüklerini yerine getiren bir ülke olarak biz de üzerimize düşeni yaparız” diyerek sözlerini bitirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.