Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk oyunu İYİ Parti’ye verecek genç seçmen anlatıyor: “Milliyetçi ya da ülkücü değil, vatanperverim”

Yöneylem Araştırma Şirketi, ilk kez oy kullanacak 18-22 yaş arası gençlerin oy tercihlerini sorduğu anketin sonuçlarını açıkladı. 3 bin 444 genç seçmenin katıldığı araştırma, yeni seçmenlerin yüzde 36,9’la Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) tercih ettiğini ortaya koydu. AKP’nin yüzde 21,2, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 9, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yüzde 5,1, İYİ Parti’nin yüzde 3,9, Saadet Partisi’nin yüzde 0,5 ve DEVA Partisi’nin yüzde 0,8 çıktığı ankette, oy kullanmayacağını ifade edenlerin yüzdesi ise 7,1’di.

Anketlerde gençler arasında yüzde 3,9 ile beklentilerin altında kalan İYİ Parti’ye oy vereceğini söyleyen 20 yaşındaki Ekrem ile konuştuk. 2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacak olan Ekrem, kendisini “vatanperver” olarak tanımlıyor. Muhafazakâr ve milliyetçi bir aileden geldiğini hatta amcası ve dayısının hâlâ AKP ile gönül bağı olmasına rağmen 15 yaşından beri muhalif olduğunu dile getiren Ekrem, kendini belirli bir kalıba sokmayıp her kesimden insana ulaşabildiğini düşündüğü için kendisini İYİ Parti’ye yakın hissediyor.

Video: İşte Yöneylem Araştırma’nın seçim anketi | Gençler CHP diyor

“Milliyetçi ya da ülkücü değil, vatanperverim”

Muhafazakâr ve milliyetçi bir aileden geldiğini dile getiren Ekrem, 2015 yılında çözüm süreci nedeniyle muhalif olarak siyaset ile ilgilenmeye başladığını söyledi. Ailesindeki bazı insanların AKP ile bağının olduğunu belirten Ekrem, 2015 yılında çözüm sürecini başlatan AKP’yi hatalı bulduğunu ve bu dönemin kendisini milliyetçi bir muhalif yaptığının altını çizdi. Zaman içinde ideolojisinin değiştiğini anlatan Ekrem’e şu anki ideolojisini sorduğumuzda ise “Hâlâ milliyetçi bir yönüm var ama kendimi milliyetçi ya da ülkücü diye tanımlamıyorum, ben bir vatanperverim. Ekonomik açıdan da serbest piyasaya yakın bir bireyim, yani merkez sağcıyım diyebiliriz. Bu yüzden kendimi en yakın hissettiğim parti İYİ Parti” dedi.

“İYİ Parti toplumun gerçek sorunlarıyla ilgileniyor”

20 yaşındaki Ekrem hiçbir zaman Devlet Bahçeli’ye sempatisi olmadığını belirtti. İYİ Parti’nin kuruluş döneminden itibaren yavaş yavaş merkeze kaydığını söyleyen Ekrem, “Bu değişimi ben çok sağlıklı buluyorum çünkü uçlarda siyaset yaparsan yüzde 10’u zor geçersin” diye konuştu. Meral Akşener’in il il gezmesinin de önemini vurgulayan genç seçmen, “Meral Akşener halkın gerçek problemleriyle ilgilenmek için halk ile bizzat sohbet ediyor. Belki bir ile ilk gittiği zaman tepki toplayabilir ama zamanla orada yaşayan insanların ilgisini toplamaya başlar çünkü Anadolu halkı, problemleriyle ilgilenen siyasileri sever” dedi. İYİ Parti’nin mülteci sorunu ile alakalı sunduğu raporu da etkili bulduğunu dile getiren Ekrem, “İYİ Parti ile Zafer Partisi’nin mülteci planları arasında bir fark yok, sadece İYİ Parti yüksek perdeden sürekli bu problem hakkında konuşmuyor, bu yüzden çözüm önerileri henüz halka ulaşamadı” diye ekledi.

“Kemal Kılıçdaroğlu’na oy veririm ama kazanamaz”

İlk kez oy kullanacağı 2023 seçimlerinde öncelikli adayının Mansur Yavaş olduğunu söyleyen Ekrem, tercihinin arkasındaki nedenleri şöyle anlattı:

“Meral Akşener’in iyi bir cumhurbaşkanı olacağına inanıyorum ama şu an için benim ilk adayım Mansur Yavaş. Ben cumhurbaşkanının tarafsız olup her kesimden insanın hakkını yemeden çalışması gerektiğini düşünenlerdenim. Bu profile uygun aday benim için Mansur Yavaş.”

Ekrem İmamoğlu’nun da çizdiği yolu beğendiğini belirten genç seçmen, kendisinin 2028 seçimlerinde aday olmasının daha iyi olacağını düşündüğünü aktardı. Son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun potansiyel adaylığına da değinen Ekrem, “Kılıçdaroğlu aday olursa desteklerim ama kazanamaz. Çevremde konuştuğum insanlar da bu tezimi doğruluyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.