Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Diyarbakır’daki 500 milyon liralık kuyumcu vurgununun MASAK raporuna ulaştı: Dolandırılan yargı mensupları şikayetçi olmadı

Üst düzey bürokratlarla yargı ve emniyet mensuplarının da aralarında bulunduğu birçok kamu görevlisinin “saadet zinciri” benzeri bir yöntemle dolandırıldığı Diyarbakır’daki kuyumcu vurgunu ile ilgili MASAK raporu ortaya çıktı. Rapora göre 15 yargı mensubu, yüklü miktarda para kaybetmelerine rağmen 350 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklardan şikayetçi olmadı.

Diyarbakır’da 2019 yılının haziran ayında yaşanan 500 milyon liralık kuyumcu vurgunuyla ilgili açılan iki ayrı davada yedi sanık hakkındaki yargılama sürüyor. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının talebi ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan ve dosyaya konulan raporun detaylarına Medyascope ulaştı.

Dolandırılmalarına rağmen şikayetçi olmayan yargı mensupları ve bürokratların isimlerine iddianamede yer verilmezken 74 sayfalık MASAK raporunda, vurgunda adı geçen kuyumcuların hesaplarına para yatıranların isimleri, yatırdıkları para ya da altınların miktarı yer aldı. Rapora göre, kuyumcunun hesabına 40 bin ile 520 lira arasında para yatıran 15 hâkim ve savcı bulunuyor.

Başsavcının oğlu para yatırdı, eşi ve oğlu parayı çekti

Rapor, bir cumhuriyet başsavcısının oğlunun kuyumcunun hesabına sekiz işlemde toplam 522 bin lira yatırdığı, daha sonra eşi ve oğlunun aynı hesaptan toplam 782 bin lira para çektiklerini ortaya koydu. Eski valilik özel kalem müdürünün de kuyumcunun hesabına 24 bin lira para yatırdığı raporda yer aldı.

İki yıldır aranan kuyumcu teslim olmuş ve serbest bırakılmıştı

Diyarbakır’da 500 milyon liralık kuyumcu vurgunuyla ilgili iki yıldır aranan ve hakkında 75 yıl hapis istenen Bidayet Adıgüzel’in duruşmaya kısa bir süre kala 25 Mart’ta teslim olduğu ve ara kararla serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan iki ayrı davada, ”Paranızı işleterek size banka faizinin çok üzerinde kâr payı verelim” diyerek piyasayı yaklaşık 500 milyon dolandıran kuyumcular Zülküf Ortaç, Zülfikar Ortaç ve Serdar Adıgüzel “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla toplam 350 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Dolandırılanlar arasında yer alan mülki idare amirleri ve yargı mensuplarının sanıklardan şikayetçi olmaması tartışma yaratırken, iddianamede 52 vatandaş şikayetçi olarak yer alıyordu.

CHP’li Başarır Meclis gündemine getirmişti

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, 500 milyonluk kuyumcu vurgununuyla ilgili TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şöyle demişti:

“Diyarbakır’daki bir olayı anlatmak isterim. 2016’da başlayan bir soruşturma. Bir kuyumculuk şirketiyle ilgili. Bu şirketle düzenli olarak para alışverişinde bulunan hâkim ve savcılar var, valiler var, kaymakamlar var, eski İçişleri Bakanı var. MASAK bir inceleme yapıyor, savcılık koordineli bir şekilde olayı inceliyor. Zülküf Ortaç’a gönderilen paralar tek tek belirlenmiş. Şu anda görevdeki hâkimlerin isimleri var, valilerin isimleri var, kaymakamların isimleri var. Hâkim ve Savcılar Kurulu bir araştırma yapıyor, soruşturma yapıyor. Herkes ortak bir yargılama bekliyor. İlginç bir durum var, hâkim ve savcıların sayısı çok fazla, sadece ceza hâkimleri var. Soruşturmanın sonucuna baktığımız zaman ne çıkıyor ortaya? Kuyumcu hakkında dolandırıcılıktan iddianame düzenleniyor. Peki bu hâkim, savcı, valiler ne yapıyor şu anda? Biri başsavcı oluyor. Şu anda görevde, ilini söylemek istemiyorum. Biri ağır ceza başkanı oluyor. Valiler terfi ediyor. Kaymakamlar daha büyük ilçelere gidiyor. Bu devleti, bu kirliliği, bu yapıyı eleştirdiğimiz zaman biz niye suçlu oluyoruz? Yargının, Meclis’in görevi bu kirliliği araştırmak değil mi? Ama araştıramıyoruz, izin vermiyorsunuz. Pisliği sürekli halının altına atıyorsunuz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.